Hipokrat.ba

Oftalmologija

8 najboljih načina za liječenje jačmira na oku

Jačmir (čmičak) je rijetko ozbiljan medicinski problem, ali može biti prilično iritantan. Jačmir je crvena kvrga, nešto kao prištić, koji se stvara na vanjskom rubu očnog kapka. Iako se ponekad može formirati i unutar samog kapka.

8 najboljih načina za liječenje jačmira na oku

Očni kapci imaju puno sitnih lojnih žlijezda, koje mogu začepiti mrtve ćelije kože, prljavština ili nakupljeni masni sekret. Kada je žlijezda blokirana, bakterije mogu rasti iznutra. Bakterija Staphylococcus je odgovorna za većinu tih infekcija.

Simptomi jačmira uključuju bol i oticanje, povećanu proizvodnju suza i krasticu koja se stvori oko kapka.

Povećani faktori rizika pojave jačmira su:

  • dodirivanje očiju prljavim rukama,
  • umetanje kontaktnih leća bez temeljito opranih ili dezinficiranih ruku,
  • spavanje sa šminkom na očima,
  • korištenje stare kozmetike kojoj je istekao rok upotrebe,
  • blefaritis - kronična upala ruba kapka te
  • rosacea - stanje kože koje karakterizira crvenilo lica.

Jačmir uglavnom nestaje nakon 7 do 10 dana s jednostavnim kućnim liječenjem. Kod težih slučajeva, ljekar može preporučiti tretmane, kao što su antibiotici (antibiotske kapi za oči ili antibiotska krema za kapke) ili uklanjanje jačmira kirurškim putem, kako bi se smanjio pritisak (ako se jačmir zadrži duže vrijeme ljekar može napraviti mali rez za ispuštanje gnoja).

Nekoliko načina na koje možete liječiti i spriječiti jačmir su:

Perite ruke

Trljanje očiju prljavim rukama može uvesti prljavštinu ili druge čestice koje mogu začepiti lojne žlijezde ili iritirati već postojeći jačmir. Kako bi se spriječila pojava jačmira, operite ruke sapunom i vodom prije dodirivanja očiju svaki put.

Ne stišćite

Nekada je vrlo primamljivo pokušati istisnuti jačmir, ali to cijeđenje može uzrokovati više problema. Gnoj koji izađe, vjerojatno će raširiti infekciju. Neka jačmir sam obavi svoju drenažu ili neka to obavi stručno medicinsko osoblje.

Topli ručnik

Namočite čist ručnik toplom (ne vrućom) vodom. Iscijedite krpu tako da je vlažna i da ne kaplje. Zatim ga stavite preko oka od 5 do 10 minuta. Možete to učiniti tri do četiri puta dnevno. Toplina pomaže da se gnoj otopi i omogućuje jačmiru vlastitu drenažu.

Ne koristite kozmetiku

Nemojte pokušati staviti šminku preko jačmira. To može odgoditi proces ozdravljenja i iritirati oči još više. Također se mogu prenijeti bakterije iz jačmira na šminku (olovke i četke), koje mogu raširiti infekciju i na drugo oko.

Ako nosite kontaktne leće, nosite naočale dok jačmir ne zacijeli. Bakterije iz jačmira mogu se prenijeti na kontaktne leće i raširiti zarazu.

Dječji šampon

Pravilno pranje očnih kapaka može pomoći u sprečavanju budućih jačmira. Odaberite dječji šampon koji ne izaziva suze, pomiješajte ga s malo tople vode i nježno obrišite kapke pomoću pamučnog tufera ili čistog ručnika. Možete to učiniti svaki dan ili svaki drugi.

Bacanje stare šminke

Stara šminka može biti plodno tlo za bakterije. Perite višekratne četke redovno i bacite maskaru, tekući eyeliner i sjenilo za oči ako su starija više od tri mjeseca.

Vrećice čaja kao oblog

Umjesto da koristite toplu krpu kao oblog, možete koristiti toplu vrećicu čaja. Zeleni čaj djeluje najbolje, jer pomaže da se smanji oticanje i ima antibakterijska svojstva.

Prokuhajte vodu i prelite vrećicu čaja. Neka čaj odstoji oko jedne minute. Zatim pričekajte dok se vrećica ne ohladi dovoljno da je možete staviti preko oka. Držite na oku od 5 do 10 minuta. Koristite posebnu vrećicu čaja za svako oko.

Lijekovi bez recepta

Ibuprofen ili acetaminofen (Tylenol) može pomoći za ublažavanje simptoma i ako je jačmir bolan. Slijedite upute proizvođača kako bi bili sigurni da uzimate ispravnu dozu.

Kada treba posjetiti ljekara

Ako jačmir postaje veći, više bolan ili ako ne vidite jasno, 48 sati nakon što se jačmir pojavio i nakon što se započeli s kućnim tretmanom liječenja, obratite se ljekaru. Također, ponekad se crvenilo i oticanje može proširiti van kapka i proširiti na obraz ili druge dijelove lica. U tom slučaju, jačmir treba profesionalno isprazniti i ljekar će vjerovatno propisati antibiotsku kremu.

Najnovije