Hipokrat.ba

Oboljenje kože

Akne - nastanak i liječenje

Šta su akne? Akne su najčešća kožna bolest koja zahvaća žlijezde lojnice. Pojavljuju se na mjestima na kojima su lojnice najbrojnije - čelo, obrazi, brada, prsište, leđa, ramena i nadlaktice. Skoro 80% populacije u jednom periodu života ima akne.

Zašto nastaju akne?

Tokom adolescencije češće su kod muškaraca, a u odrasloj dobi kod žena. Pojavljuju se podjednako kod svih rasa. Glavni patološki proces u nastanku akne zbiva se u tzv. "dlačno-lojnom folikulu" (pilosebacealna jedinica). Njega čine: dlaka sa svojim ovojnicama, žlijezde lojnice i mišić podizač (erektor) dlake.

Četiri su osnovna mehanizma nastanka akne:

  • povećana produkcija loja (sebuma)
  • pojačano orožnjavanje (keratinizacija) kanala žlijezda lojnica
  • prekomjeran razvoj bakterija Propionibacterium acnes
  • nastanak upalne reakcije

Na prva dva mehanizma glavni uticaj imaju muški spolni hormoni - androgeni i promjenjeni sastav loja. Zbog prekomjernog nakupljanja loja i začepljenja izvodnog kanalića, lojnica puca, te se njezin sadržaj isprazni u dublji sloj kože - dermis, gdje nastaje upala. Za nastanak akne bitan je utjecaj genetskih faktora, ali i nekih lijekova, nekvalitetnih kozmetičkih preparata, zatim stresa, intenzivnog sunčanja i pojačanog znojenja.

Anatomija akne

Mjesto nastanka komedona su pore u okolici folikula dlake. Stanice oko folikula dlake se izlijevaju i nakupljaju u grupe blokirajući sebum (loj) i onemogućavaju njegov izlazak na površinu kože. Kada je sebum blokiran u pori i u kontaktu sa zrakom dolazi do formiranja komedona. Glavne sastavnice komedona su sljedeće: folikul dlake gdje se kumuliraju mrtve stanice, žlijezda lojnica koja proizvodi sebum i površina kože gdje mi zapravo vidimo što se događa ispod površine kože. Kada je izlaz folikula dlake zatvoren, sebum i mrtve stanice počinju rasti. Bakterije, koje normalno žive na površini kože, dolaze u kontakt sa sebumom i mrtvim stanicama uzrokujući infekciju. Novonastala infekcija vidljiva je kao crvenilo, oticanje i gnoj. Iako mislite da je ono što je vidljivo ružno, pravo oštećenje događa se ispod toga. Kada stišćete novonastalu aknu zapravo dovodite do stanja koje može proširiti infekciju. Infekcija se proširuje po površini kože ali također i duboko unutar pore. To dovodi do povećanja i proširenja infekcije i može uzrokovati ili povećati ožiljkasto tkivo. Kada je oštećenje već ozbiljno formira se ožiljkasto tkivo, koje uočavamo kao udubinu/uleknuće ili "šupljinu" na površini kože. Ožiljci koje uzrokuju akne, dugotrajni su i mogu izgledati kao neravna površina kože a na pojedinim tipovima kože i kao gubljenje boje.   

Kako se akne manifestuju?

Najčešće se pojavljuju "miteseri" - crne tačkice (tzv. black heads) i bijele kuglice (tzv. white heads) uz sjajnu, masnu kožu najčešće T-zone lica. Postupnim razvojem upale nastaju čvorići, ciste i bolne crvene otekline. Na kraju nastaju ožiljci.

Liječenje akni

Moderno društvo je postavilo iznimno visoke estetske kriterije, zbog čega je pacijentima potrebna emocionalna podrška kako od strane ljekara tako i od okoline. Liječenje akne ovisi o kliničkoj slici. Prosječno 15% bolesnika koji imaju akne treba sistemsku primjenu lijekova koje bi svakako trebao odrediti dermatolog. Ostali pacijenti primjenjuju lokalnu medicinsku terapiju koju također treba odrediti dermatolog, a svima se preporučuje adekvatna njega kod kuće. 

Opće mjere za liječenje akni

Često se neopravdano misli da su akne problem koji nastaje zbog ne higijene, U protivnom agresivno čišćenje i pranje može uzrokovati pretjerano sušenje kože. Problem masne i sjajne kože danas se rješava primjenom blagih sredstava za pranje - sindeta koji reduciraju bakterijsku floru. Preporučuje se primjena lagane kozmetike koja se ispire vodom, te stručno izvedena istiskivanje komedona i primjena površinskih hemijskih pilinga. Mnogi roditelji misle da je potrebna dijeta da bi se smanjile akne. Većina vodećih svjetskih dermatologa smatra da dijeta nije potrebna, zalažu se za individualni pristup ishrani. Naime, ima pacijenata koji sami uoče pogoršanje bolesti nakon konzumiranja masnije i jače začinjene hrane, u tom slučaju treba pripaziti na ishranu. Najčešći prehrambeni poticaj za nastanak akne je jod, zato bi trebalo smanjiti unos slanije hrane. Većina bolesnika s aknama uočava poboljšanje tokom ljeta što se pripisuje protuupalnom uticajuUV zraka i pojavi pilinga, međutim nakon sezone sunčanja česta su pogoršanja.

Medicinski preparati za liječenje akni

Ovisno o tipu akne LOKALNO se primjenjuju:

  • retinoidi koji djeluju komedolitički i antiinflamatorno (tretinoin, adapalen, tazaroten)
  • antibiotici (klindamicin i eritromicin) koji djeluju antiinflamatorno.
  • benzoil peroksid koji djeluje na P. acnes i ne izaziva bakterijsku rezistenciju.

SISTEMSKI se primjenjuju:

  • antibiotici (tetraciklini, minociklin, doksiciklin, sulfonamidi, azitromicin i dr.)
  • oralni kontraceptivi
  • izotretinoin

Kako svaki lijek ima moguće nuspojave primjena medicinskih preparata mora se provoditi uz nadzor ljekara. Trajanje liječenja je različito, te je bitan individualan pristup, a zajedničkom saradnjom liječnika i pacijenta liječenje ove bolesti u današnje vrijeme daje odlične rezultate.

Najnovije