Hipokrat.ba

Ljute paprike i životni vijek

Ako jedemo ljute paprike živjet ćemo duže?

Istraživači kažu da ako jedemo ljute paprike mogu nam pomoći da duže živimo. Naime, rezultati nove studije, koji su objavljeni u medicinskom časopisu PLOS One, potvrđuju otkrića iz studije urađene 2015. godine u Kini, koja je prva otkrila povezanost rane smrti i konzumacije ljutih paprika.

Ako jedemo ljute paprike živjet ćemo duže?

Nova studija je obuhvatila podatke 16.179 američkih odraslih osoba koje su učestvovale u većem istraživanju javnog zdravstva.

Tokom 23 godine studije bilo je 4.946 smrtnih slučajeva. Nakon kontrole dobi, spola, pušenja, krvnog pritiska, kolesterola, dijabetesa i drugih karakteristika, otkrili su da su oni koji su izvještavali da su konzumirali ljute paprike imali 13 posto niži rizik od rane smrti.

Autori nisu imali informacije o količini paprike koje su jeli. Istraživanje je bilo promatranje, pa se zbog toga ne može dokazati nikakva uzročna veza.

Ipak, pišu, da kapsaicin, tvar koja daje ljutinu paprikama, ima antimikrobna i protuupalna svojstva, koja mogu biti povezana s prevencijom bolesti.

Trebamo li jesti više ljutih paprika? "Dokazi nisu dovoljno jaki da bi mijenjali način prehrane", rekao je koautor studije Benjamin Littenberg, profesor medicine na Univerzitetu u Vermontu. "Nemojte pušiti, ograničite kalorije, ne konzumirajte alkohol, vakcinišite se protiv gripe svake godine - to su stvari za koje imamo vrlo uvjerljive dokaze koji nam pomažu da živimo duže. A koliko tačno ljutih paprika treba da jedemo – za sada niko ne može reći."

BONUS

Studije su pokazale da prosječan obrok, koji sadrži ljutu papriku, može privremeno povećati metabolizam za oko 8 posto u odnosu na normalnu stopu. Osim blagog uticaja na metabolizam, začinjena hrana također može povećati osjećaj sitosti. Jedna studija kanadskih istraživača ustanovila je da osobe koje su kao predjelo konzumirali ljute paprike u prosjeku su unijele oko 200 kalorija manje tokom ručka i u kasnijim obrocima od svojih vršnjaka koji nisu unijeli kapsaicin. Naime, istraživači sugeriraju da kapsaicin može djelovati kao sredstvo za suzbijanje apetita. Ali pazite: začinjena hrana također može pogoršati simptome čira i žgaravice.

Najnovije