Hipokrat.ba

Smanjejne proizvodnje testosterona

Andropauza – muška menopauza

Muška andropauza, ponekad nazivana "muška menopauza", javlja se sa smanjenjem sposobnosti proizvodnje hormona testosterona i HGH (hormona rasta tj. "hormona mladosti").

Muškarci obično osjećaju gubitak  snage, manju izdržljivost, nedostatak energije, smanjen libido (spolna želja), primjećuju gubitak visine, nedostatak životnog poleta. Erekcija nije očekivana i javljaju se određene zdravstvene poteškoće.

Ako muškarac primijeti tegobe preporučen je najprije posjet porodičnom ljekaru, koji će uz opći pregled uraditi i tipične laboratorijske nalaze (nivo testosterona i njegove bioraspoložive frakcije -slobodnog testosterona). Donja granica vrijednosti testosterona pri kojoj se, ukoliko postoje tegobe, preporučuje terapija je 12 nmol/L. Test se preporučuje ponoviti ukoliko je nalaz nejasan, uz analizu i tzv. "slobodnog testoterona". Kod muškaraca s erekcijskom disfunkcijom i smanjenim libidom pored nivoa testosterona, određuju se i vrijednosti gonadotropina (LH i FSH), kao i prolaktin te nalaz holesterola i triglicerida. U procjeni subjektivnog stanja pacijenta od koristi su i testovi za andropauzu (npr. ADAM test). Po dobivanju nalaza, pacijenta se  upućuje na pregled urologu i endokrinologu. Ukoliko su prisutne izražene psihičke smetnje pregled se upotpunjuje i mišljenjem, a po potrebi i terapijom od strane psihijatra/psihoterapeuta.

Nakon pretraga, te uvidom u laboratorijske nalaze pacijentu se predlaže nadomjesna terapija testosterona, koja se može primijeniti na nekoliko načina: lijekovima koji se uzimaju na usta, injekcijama ili putem hormonskih flastera. Hormonska nadomjesna terapija testosteronom ima za osnovni cilj postići zadovoljavajuću nivo testosterona uz što ugodniju primjenu za pacijenta.

U prvom redu pozitivni rezultati se odnose na poboljšanje seksualne funkcije, pozitivne promjene u raspoloženju, te osnaživanje fizičkih i misaonih sposobnosti muškaraca u srednjoj i starijoj životnoj dobi. Dužina primjene lijeka ovisi o brzini poboljšanja simptoma, kao i normalizaciji vrijednosti muškog spolnog hormona. Prve promjene očekuju se unutar 6-8 sedmica.

Kod muškaraca s karcinomom prostate ili izraženim smetnjama mokrenja zbog dobroćudnog povećanja prostate, te znatno povišenim vrijednostima holesterola liječenje nije dozvoljeno zbog mogućeg pogoršanja osnovne bolesti. Ne treba zaboraviti i opće preventivne mjere u održavanju psiho-fizičkog zdravlja te ići na redovne godišnje ljekarske preglede.

Preporučuje se muškarcima koji primijete smetnje koje upućuju na početke andropauze da ne čekaju predugo sa javljanjem najprije porodičnom ljekaru, a zatim i drugim specijalistima. Na taj način u prvom redu pomažu svom fizičkom i psihičkom zdravlju, ali i onima u svojoj okolini jer negativne posljedice andropauze i njih mogu pogoditi.

Najnovije