Hipokrat.ba

Simptomi, dijagnoza, liječenje

Bellova paraliza

Bellova paraliza je privremeno stanje koje uzrokuje slabljenje ili paralizu određenih mišića lica. Jedna polovina lica izgleda spušteno, a osmijeh je jednostran.

Bellova paraliza

Najčešće ne možete zatvoriti oko na toj strani lica, a donji kapak je izvrnut prema vani. Ovo stanje dovodi do sindroma suhog oka i prekomjernog suzenja.

Bellova paraliza, također poznata kao paraliza lica, može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Tačan uzrok nije poznat, ali se vjeruje da je rezultat oteklina i upala živaca koji kontrolišu mišiće na jednoj strani lica. Također, može biti i reakcija koja se javlja nakon virusne infekcije. Kod većine ljudi, Bellova paraliza je privremena. Kod liječenja se simptomi mogu umanjiti u roku od nekoliko sedmica, dok za potpuni oporavak treba otprilike šest mjeseci. Ipak, mali broj ljudi i nakon liječenja i dalje imaju neke simptome te bolesti. Rijetko, Bellova paraliza se može ponovo pojaviti nakon ozdravljenja.

Uzroci Bellove paralize

Iako tačan uzrok javljanja Bellove paralize nije jasan, često je povezan sa izlaganjem virusnim infekcijama. Virusi koji su u uskoj vezi s Bellovom paralizom, te je samim time i potencijalno uzrokuju su oni koji izazivaju

 • Čireve i genitalni herpes (herpes simplex)
 • Ospice
 • Infekcije uzrokovane citomegalovirusom
 • Respiratorne bolesti (adenovirus)
 • Rubeola, zaušnjaci te gripa (influenca B)

Simptomi Bellove paralize

 • Brz početak blage slabosti na jednoj strani lica - javlja se nekoliko sati na dan, a na zahvaćenoj strani lica osoba se teško smije i otežano je zatvaranje oka na toj strani
 • Bol oko čeljusti te iza uha 
 • Povećana osjetljivost na zvuk na zahvaćenoj strani
 • Opuštenost lica i teškoće u kontrolisanju mišića lica
 • Glavobolja
 • Smanjena sposobnost u osjetu okusa
 • Promjene u iznosu izlučivanja količine suza i sline
 • U rijetkim slučajevima, Bellova paraliza može uticati na živce obje strana lica

Dijagnoza

Bellova paraliza zahvata samo jednu stranu lica; slabost je iznenadna i može zahvatiti i gornji i donji dio zahvaćene strane. Iako i moždani udar može uzrokovati iznenadnu slabost lica, to čini samo na donjem dijelu lica. Osim toga, moždani udar uzrokuje slabost ruke i noge.

Drugi uzroci paralize živca facijalisa su rijetki i obično se javljuju polako. Uključuju tumor mozga i druge tumore koji pritišću živac, razaranje živca facijalisa virusnom infekcijom kao što je herpes (Ramsay Huntov sindrom), infekcije srednjeg uha i mastoidnih sinusa, boreliozu, lomove kostiju baze lubanje, te nekoliko drugih čak još rjeđih uzroka. Obično doktor može te poremećaje isključiti uzimanjem lične anamneze i obraćanjem pažnje na rezultate rendgenskog pregleda, kompjuterizovane tomografije (CT) ili magnetne rezonance (MRI). Može biti potrebna pretraga krvi na boreliozu. Za Bellovu paralizu ne postoji specifična pretraga.

Liječenje

Liječenje Bellove paralize sprovodi se kortikosteroidnim lijekovima koje može trajati i mjesecima. Takodjer se sprovodi i specijalna fizikalna terapija (mimična). U liječenju posljedica na oku koriste se vještačke suze (vrlo često ukapavanje) kao i masti za oči. Oko se u toku noći mora pokrivati da bi se održala njegova vlažnost.

Izvrnutost donjeg kapka (ectropion) zahtijeva hirurško liječenje. Obično se Bellova paraliza povlači za 6 mjeseci. Za to vrijeme mora se voditi računa da na oku ne ostanu teže posljedice, naročito od sušenja površine.

Najnovije