Hipokrat.ba

Bolna menstruacija

bolna menstruacija

Menstruacijski problemi

Bolna menstruacija

Menstruacijski grčevi, poznati  kao dismenoreja ili bolna menstruacija (mjesečnica), predstavljaju bolne manifestacije u donjem dijelu stomaka koje se mogu pojaviti prije i tokom menstruacije. Bol može varirati od tupe do oštre i jake boli.

Bolne menstruacije dijele se na primarnu i sekundarnu dismenoreju. Smatra se kako je bol kod primarne dismenoreje posljedica grčeva maternice, do kojih dolazi kad je krvna opskrba maternične sluznice (endometrija) smanjena, dok je kod sekundarne dismenoreje bol posljedica prepoznatljivih medicinskih poremećaja, kao što su endometrioza, miomi, adenomioza ili upalna bolest zdjelice.

Kod koga se češće javljaju bolne menstruacije?

Primarna dismenoreja (bolna menstruacija) je česta i javlja se kod više od 50 posto žena, a u 5 do 15 posto žena je jako izražena. Obično započinje tokom adolescencije i slabi tokom godina te nakon trudnoće. Pokazalo se da žene koje nisu tjelesno aktivne češće imaju bolne grčeve tokom menstruacije. Jednako tako žene koje pate od poremećaja spavanja češće imaju nepravilne menstruacijske cikluse i predmenstrualni sindrom (PMS), kao i bolne grčeve. Također, neki psihološki čimbenici kao što je emocionalni stres mogu povećati mogućnost  pojave bolnih grčeva tokom menstruacije.

Dodatni faktori rizika za bolnu menstruaciju su:

 • mlađa životna dob
 • početak puberteta u dobi od 11 ili manje godina
 • obilno menstrualno krvarenje (menoragija)
 • izostanak trudnoće
 • porodična historija dismenoreje
 • pušenje

Što može uzrokovati bolne menstruacije?

Smatra se da primarna dismenoreja (bolna menstruacija) nastaje zbog stezanja maternice i ishemije, koja je posredovana većim oslobađanjem prostaglandina koje stvara sekretorni endometrij. Što je nivo prostanglandina viši to su i bolni grčevi jači. Osim toga, i leukotireni su povišeni tokom menstruacije te bi i oni mogli biti uzrokom bolnih grčeva.

Česti uzroci sekundarne dismenoreje (bolne menstruacije) su:

 • endometrioza
 • adenomioza (prožetost mišićnog zida maternice otočićima sluznice maternice)
 • miomi
 • stenoza cerviksa (suženi vrat maternice)
 • upalna bolest zdjelice (koju mogu uzrokovati spolno prenosive bolesti)
 • polipi endometrija koji strše kroz vrat maternice

Liječenje bolne menstruacije

Simptomatsko liječenje započinje odgovarajučim odmorom i spavanjem te redovnom tjelesnom aktivnošću.Ženama s primarnom dismenorejom treba objasniti da ne postoji nikakav ginekološki poremećaj. Trajnu bol tokom primarne ili sekundarne dismenoreje treba liječiti. Obično se započinje primjenom nesteroidnih protuupalnih lijekova poput ibuprofena, naproksena i mefenaminske kiseline, 24 do 48 sati prije krvarenja te se nastavlja tokom 1 ili 2 dana nakon početka menstruacije. Jednako tako, u ublažavanju boli, učinkovitom se pokazala i kombinacija nesteroidnih protuupalnih lijekova sa spazmoliticima poput drotaverina. Ukoliko su ove mjere neučinkovite, savjetuje se spriječavanje ovulacije oralnim kontraceptivom s niskom dozom estrogena i progestina. Također, mogu se primjenjivati i druge hormonske terapije poput danazola, progestina i dr..

Mučninu i povraćanje može se olakšati antiemeticima, lijekovima protiv mučnine, no ovi simptomi obično nestaju i bez lijekova čim prestanu grčevi. Liječenje sekundarne dismenoreje ovisi o njenom uzroku. U nekim slučajevima kao što su endometrioza ili miomi u obzir dolazi i kirurško liječenje.

Ostali načini liječenja koji se mogu primjenjivati uključuju analgetike, TENS, akupunkturu, hipnozu i dr.

Najnovije