Hipokrat.ba

Hernia

Bruh (Kila)

Bruh ili Kila (Hernija) je vrlo često oboljenje. Bruh ili kila je poseban slučaj hernije koji nastaje kada se unutarnji organi ili crijeva istisnu kroz oslabljeni segment mišićnog tkiva, uglavnom na zidu abdomena.

Bruh (Kila)

Hernia, kila, bruh

Neki ljudi se rađaju sa urođenom sklonošću za dobijanje bruha. 

Kile se javljaju na određenim mjestima, gde razni kanali, krvni sudovi i živci izlaze ili ulaze kroz trbušni zid: 

  • U preponi (kod muškaraca), gdje sjemeni kanal zajedno sa krvnim sudovima izlazi iz stomaka i ulazi u mošnice;
  • U preponi (kod žena), gdje okrugla pantljika materice izlazi i veže se za stidnu kost (preponske, ili ingvinalne kile)
  • Kod preponske veze,(kod muškaraca i kod žena) gdje veliki krvni sudovi izlaze iz stomaka za noge (bedrene, ili kruralne kile)
  • Na pupku (kod žena), gdje je za vrijeme života djeteta u materici ulazila pupčana vrpca iz majke u tijelo djeteta (pupčana ili umbilikalna kila) 

Dešava se da se kile pojavljuju na mjestima gde ne postoje i nikada nisu postojali nikakvi otvori. One se pojavljuju prilikom teškog fizičkog napora, najčešće kod fizičkih radnika, kod bolesnika koji dugo kašlju, i kod djece tokom dugotrajnih proliva, uslijed slabljenja i rastezanja mišića stomačnog zida. Na tim mjestima stomačni zid popusti pod pritiskom stomačnog organa i na slabom mjestu pojavi se kila. To se najčešće događa na srednjoj (bijeloj) liniji koja se proteže između grudne kosti i pupka. U početku problem kile djeluje bezazleno pa se naviknemo na neugodnosti. Kasnije, zbog neprirodnog položaja organa dolazi do trenja i teških infekcija, pomjerene izbočine rastu do nevjerovatnih veličina pa je problem najbolje riješiti odmah.

Simptomi bruha 

Kila se najlakše prepoznaje po tome što se na kašalj jače izbočuje stomačni zid, a za vrijeme ležanja ili pod blagim pritiskom izbočina se vraća u stomak.

Osnovni simptomi su:

• Nelagoda pri saginjanju, 

• Nelagoda pri kašljanju 

• Nelagoda pri podizanju tereta

Vrste hernije:

•Ingvinalne i femoralne (preponske) hernije - najčešći tip (75% od svih hernija je baš taj: "kila")

•Umbilikalne (pupčane) hernije

•Incizione hernije koje nastaju na mjestu nezaraslog ožiljka

•Hijatalne ili hijatus hernije na dijafragmi oko otvora gdje jednjak ulazi u želudac

•Kongenitalne hernije koje su urođeni defekt kod novorođenčadi

Svi  tipovi hernije mogu izazivati smetnje, bolove i pojačano lučenje želudačne kiseline koju pacijenti osjete kao pritisak, nadimanje, žgaravice, gastritise. Hijatus hernija je česta kod starijih ljudi. Njeni simptomi su blagi i manifestuju se kroz podrigivanje i žgravicu.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike i objektivnog pregleda.

Klinička slika

Ingvinalna kila se pojavljuje u preponskom kanalu koji je prirodan otvor u mišićima stomaka. Kod muškarca ingvinalni kanal sadrži krvne sudove testisa, a kod žena kanal sadrži ligament koji drži matericu u prirodnom položaju. Kod preponske kile može se osjetiti, a i vidjeti izbočinu koju stvara prolabirani dio crijeva ili tkivo. Izbočina se pojavljuje na prelazu bedra u prepone. Kod muškaraca kila može prodrijeti u skrotalnu vreću i uzrokovati bol i otok skrotuma. 

Komplikacije

Osjećanje pritiska, nelagodnost ili neodređen bol za koji ne znate tačno odakle dolazi. Ako je "kila" nastala nakon neke povrede onda se bol najprije smiri za nekoliko dana, pa se zatim vraća. Obično male kile sa uskim otvorom pričinjavaju veće tegobe od velikih sa širokim otvorom.

Jednom nastala hernija obično ne miruje - vremenom se povećava do nepodnošljivih komplikacija. Najprije, tu je pojava srastanja kilne kese sa njenim sadržajem - što dovodi do većeg bola, poremećaja kretanja crijevnog sadržaja i može doći do uklještenja koje može imati smrtni ishod.

Uklještenje ili inkarceracija je najčešća komplikacija. Kod uklještenja dolazi do prestanka prolaza crijevnog sadržaja u izraslini u kilnoj kesi. Tada nastupa ileus i gangrena crijeva - sigurna smrt. Kod uklještenja postajete svjesni mjesta koje boli, lokalizovan je na predio kile. Stolica i vjetrovi izostaju, bolesnik povraća, ima temperaturu, muku i grčeve u stomaku. Na kraju povraća sadržaj sa fekalnim mirisom, stanje se pogoršava i često bude kasno za hirurške intervencije.

Liječenje

Najbolji tretman za bruh je hirurški zahvat kojim se sanira otvor u mišićnom zidu, pa ne samo da se problem izliječi, ili da bolovi prestanu, već se osigurava da se problem više nikada ne ponovi. Hirurzi u novije vrijeme na mjesto spomenutog otvora ugrađuju silikonske membrane (tzv. mrežice) i problem je trajno riješen bez ikakvih poznatih posljedica.Tokom zahvata, zatvara se otvor u mišićnom zidu, ali se moze vršiti i repozicija kile, međutim, repozicija se ne smije vršiti pri uklještenju kile.

Savetuje se da se kila operiše na vrijeme, dok nije postala suviše velika i dok je stomačni zid još očuvan, da se njime može zatvoriti otvor kile.

Najnovije