Hipokrat.ba

Simptomi, dijagnoza, liječenje

Celijakija

Celijakija (glutenska enteropatija) je imunosno posredovana bolest kod genetički podložnih ljudi uzrokovana netolerancijom na gluten, što rezultira upalom sluznice tankog crijeva i atrofijom njegovih resica s rezultantnom malapsorpcijom.

Celijakija

Malapsorpcija je stanje karakterisano neodgovarajućom apsorpcijom masti, kod masti topljivih i drugih vitamina, bjelančevina, ugljikohodrata, elektrolita i minerala. Simptomi obično uključuju proljev i abdominalnu nelagodu. Dijagnoza se postavlja biopsijom tankog crijeva, a pokazuje karakteristične patološke promjene vilozne atrofije koja nestaje sa strogom prehranom bez glutena.

Gluten je bjelančevina koja je prisutna u pšenici, ječmu, raži i zobi. Kod pojedinaca, koji su za to već genetski predodređeni, unošenje čak i najmanje količine glutena u organizam pokreće  odbrambeni mehanizam i dovodi do zapaljenja. Ukoliko se nastavi sa unošenjem namirnica koje sadrže gluten vremenom dolazi do ozbiljnog oštećenja i uništenja crijevnih resica. Ovaj proces prati čitav niz simptoma, koji se razlikuju od osobe do osobe. Gluten je prisutan u skoro svim industrijskim proizvodima, pa i tamo gdje ga ne očekujemo: u lijekovima, pastama za zube, kozmetičkim proizvodima, začinima, pićima, kafi, čokoladi, bombonama itd.

Simptomi celijakije:

• Povraćanje

• Povećan stomak

•Proljev

• Obilna sjajna i zaudarajuća stolica

• Mrzovoljnost

• Mlitava muskulatura

• Umor

Dijagnosticiranje

Jedina sigurna pretraga koja dijagnosticira celijakiju sa sigurnošću je biopsija tankog crijeva. Po uzorku dijela tankog crijeva dokazano je da je sluznica karakteristično promijenjena: resice tankog crijeva nestanu, sluznica postane tanka, atrofična.

Liječenje

Jedini lijek i prvo i osnovno pravilo kod celijakije je bezglutenska dijeta koja traje cijeli život. To znači da se iz prehrane izbacuju sve namirnice koje u sebi sadrže žitarice: pšenicu, raž, ječam. 

Važnost  držanja dijete

Ako bi se slučajno ili namjerno uzeo gluten, može biti da duže vrijeme (godinama) neće biti nikakvih znakova da organizam reaguje na nedopuštene proizvode. To je tzv. pritajeni, tihi oblik celijakije. Mnogi ljudi koji nemaju izrazite poteškoće ne žele držati dijetu. Često se događa da roditelj misli kako je njegovo dijete ozdravilo. Ukoliko nema reakcije organizma, to ne znači da se oboljeli može normalno hraniti.

Dijeta je potrebna jer se neliječenoj celijakiji pridružuju razne bolesti koje je teže izliječiti, a nakon nekog vremena posljedica može biti kancerogeno oboljenje. Rak probave i maligni limfom je čest kod bolesnika s celijakijom koji bezglutenskoj dijeti ne posvećuju posebnu pažnju.

Dozvoljena hrana

• Sve vrste voća 

• Vrste žitarica: riža, kukuruz, proso, heljda, soja 

• Sve vrste povrća uključujući krompir, mahunarke, rižu, leću, salate itd. 

• Sve vrste mesa, ribe, jaja 

• Mlijeko, margarin, jogurt, sir

• Gljive 

• Šećer, čaj, crna kafa, kakao, džem, med 

• Čisti sladoled, čista čokolada

• Škrob, uključujući i pšenični škrob 

• Ulje, ocat, biber, paprika, sol, kvasac

Zabranjena hrana

• Pšenica, raž, ječam i sve njihove prerađevine i proizvodi koji sadrže ove žitarice i u tragu 

• Pšenične klice, mekinje, krupica od nezrelog  žita 

• Sladno pivo, bijela kafa, viski 

• Kupovni kruh od kukuruznog brašna (uvijek sadrži bijelo brašno) 

• Gotove supe, gotova hrana, sosevi, instant krompir 

• Suhe smokve - bijeli prah na njima često je brašno 

• Suhomesnati proizvodi poput salama, kobasica, hrenovki, pašteta - pretežno sadrže brašno 

Celijakija se može manifestovati u djetinjstvu, nakon uvođenja žitarica u prehranu. Dijete ne napreduje kako treba, apatično je, anoreksično, blijedo, sa abdominalnim bolovima i gubitkom mišićne mase. Stolice su mekane, voluminozne, boje gline i jako neugodnog mirisa. Druga djeca mogu imati samo anemiju i zaostanak u rastu.

Oko 10% ljudi s celijakijom imaju dermatitis herpetiformis (Duhringova bolest), papulovezikularni osip karakterisan  intenzivnim svrbežom simetrično distribuiran na ekstenzornim područjima laktova, koljena, butina, ramena i skalpa. Ovaj osip može biti potaknut prehranom bogatom glutenima. Kao i celijakija, povezan je s HLA-DQ2 haplotipom. 

Celijakija je također povezana s diabetesom mellitusom, autoimunosnim bolestima štitnjače i Downovim sindromom.

Biopsiju tankog crijeva trebalo bi ponoviti nakon 3 do 4 mjeseca nakon početka prehrane bez glutena. Ako abnormalnosti ustraju, treba razmotriti druge potencijalne uzroke vilozne atrofije (npr. limfom)..

Najnovije