Hipokrat.ba

Nastanak, simptomi i liječenje

Crohnova bolest

Crohnova bolest (regionalni enteritis, granulomatozni enteritis, ileokolitis) je hronična upala crijevne stijenke koja se najčešće pojavljuje u najnižem dijelu tankog crijeva (ileumu) i u debelom crijevu, ali se može pojaviti i u bilo kojem drugom dijelu probavnog sistema od usta do čmara (anusa) i čak na koži oko anusa.

Crohnova bolest

Crohnova bolest

Crohnova bolest dobila je ime po dr. Burrill B. Crohnu, koji ju je prvi opisao 1932. s kolegama dr. Leonom Ginzburgom i dr. Gordonom D. Oppenheimerom. Crohnova bolest i ulcerozni kolitis se ubrajaju u hroniču upalnu bolest crijeva, te ih je ponekad teško razlikovati. Crohnova bolest zahvaća potpunu debljinu crijevne stijenke, za razliku od ulceroznog kolitisa koji obično ne zahvaća punu debljinu crijeva i nikada ne pogađa tanko crijevo.

Simptomi i znakovi Crohnove bolesti

  • Proljev, najčešći prvi simptom Crohnove bolesti, može varirati od blagog do teškog proljeva. Proljev ponekad može biti pomiješan sa sluzi, gnojem i krvlju. Mogu se pojaviti tenezmi (bolna potreba za pražnjenjem crijeva čak i kad je zadnje crijevo prazno) kao odgovor na upalu.
  • Grčevita bol u trbuhu, javlja se u 7 od 10 slučajeva. Stomak je na palpaciju bolno osjetljiv, a ponekad se mogu palpirati rezistencije u stomaku. Područje boli ovisi o tome koji je dio probavnog trakta zahvaćen bolešću. Obzirom da Crohnova bolest najčešće zahvaća završni dio ileuma, bol se obično javlja u donjem desnom dijelu stomaka. Ponekad se Crohnova bolest može zamjeniti za apendicitis (upalu crvuljka). Bol varira od osobe do osobe, a naglo pogoršanje boli može ukazivati na komplikacije.
  • Gubitak tjelesne težine
  • Temperatura
  • Gubitak apetita
  • Umor
  • Bolne ulceracije u usnoj šupljini
  • Anemija, koja se javlja kod gubitka veće količine krvi.
  • Anorektalne fisure i fistule

Dijagnosticiranje Crohnove bolesti

Doktor može posumnjati na Crohnovu bolest ukoliko imate ponavljajuće grčevite bolove u stomaku i proljev, te ako imate i upalu zglobova, očiju i kože. Rendgensko snimanje s barijevom klizmom može ukazati na karakterističnu pojavu Crohnove bolesti u debelom crijevu. Ako se dijagnoza još uvijek ne može postaviti, mogu pomoći kolonoskopija (pretraga debelog crijeva savitljivom cijevi za posmatranje) i biopsija (uzimanje uzorka tkiva za mikroskopski pregled). Nijedna laboratorijska pretraga ne otkriva specifično Crohnovu bolest, ali pretrage krvi mogu ukazati na anemiju, nenormalno visok broj bijelih krvnih zrnaca, niske nivoe albumina i na druge znakove upale. Perinuklearna antineutrofilna citoplazmatska protutijela su pozitivna u 60 do 70 posto bolesnika s ulcerativnim kolitisom i samo kod 5 do 20 posto slučajeva Crohnove bolesti. Protutijela na Saccharomyces cerevisiae su relativno specifična za Crohnovu bolest. Međutim, ovim testovima u stvarnosti ne možemo razlikovati ove dvije bolesti. Iako u slučajevima "nedeteriminiranog kolitisa" imaju nejasnu vrijednost, ne savjetuju se u rutinskoj dijagnostici.

Liječenje Crohnove bolesti

Način liječenja Crohnove bolesti zavisi od  različitih faktora poput ozbiljnosti simptoma, područja probavnog trakta koje je zahvaćeno upalom, opsegu bolesti te pojavi komplikacija. Ukoliko su prisutni blagi simptomi, terapija nije potrebna, obzirom da postoji mogućnost da se bolest sama smiri. Ali u slučaju pogoršanja simptoma neophodno je liječenje. Sljedeći lijekovi i terapijski postupci pomažu u smanjivanju upale i ublažavanju simptoma Crohnove bolesti:

• Kortikosteroidi

• Imunosupresivi (imunomodulatori i biološka terapija)

• Aminosalicilati

• Antibiotici

• Prehrambene formule

• Hirurški zahvat, kojim se uklanja teško oštećeni dio crijeva u slučaju kada drugi terapijski postupci ne                 pomažu. Najčešći razlog za operativni zahvat su strikture (suženja) crijeva.

• Opće mjere (tablete željeza, vitamini, intravenska nadoknada hranjivih tvari, lijekovi protiv bolova, prekid           pušenja i dr.)

Uz odgovarajuću medikamentnu i hiruršku terapiju, većina bolesnika dobro funkcioniše te se uspješno adaptira na bolest.

Najnovije