Hipokrat.ba

Endometrioza

Endometrioza

ENDOMETRIOZA

Endometrioza

Sluznicu maternice se zove endometrij. Kada se ćelija endometrija nalazi negdje drugo u tijelu, odnosno izvan maternice, tada dolazi do hronične bolesti koja se zove endometrioza.

Jednom kada se locira van maternice, endometrijsko tkivo reaguje na promjenjive nivoe  hormona u tijelu žene za vrijeme menstrualnog ciklusa, potičući njegov rast. To može prouzrokovati upalu i formiranje tkiva s ožiljcima, uzrokujući bolove. To tkivo formira takozvana endometrijska žarišta koja se najčešće nalaze u jajnicima i svim drugim organima u  zdjelici žene. Kod nekih žena ova endometrijska žarišta  se mogu nalaziti u plućima ili čak mozgu. Endometrijska žarišta  također mogu dovesti do prijanjanja, odnosno 'lijepljenja' dijelova endometrijskog tkiva koji mogu stopiti i sjediniti organe. Endometrioza također može prouzrokovati ciste na jajnicima (masa u jajnicima ispunjenih tekućinom) koje ponekad postanu velike i bolne. Ako je endometrijsko tkivo prisutno u jajovodima nerijetko dolazi do neprohodnosti jajovoda, što može izazvati neplodnost.

Faktori rizika za endometriozu

Procjenjuje se da endometrioza pogađa svaku desetu ženu. To je stanje koje je povezano s estrogenom tako da pogađa žene reproduktivne dobi.


Faktori rizika za oboljenje od endometrioze uključuju:
•    genetska sklonost - endometrioza u porodici
•    dobivanje mjesečnice u ranoj dobi
•    teška krvarenja za vrijeme mjesečnice

Žene koje koriste oralnu kontracepciju i žene niske tjelesne težine (niskog indeksa tjelesne mase) rjeđe obolijevaju od endometrioze.


Kako endometrioza utiče na život žene?

Bol koju uzrokuje endometrioza fizički je i mentalno iscrpljujuća i može uticati na sve vidove ženina života. Endometrioza može imati značajan uticaj na ženu u njenim najboljim godinama, uticati na poslovni život i lične odnose. Ovakav vid bola ženi može smetati u obrazovanju, karijeri i produktivnosti na poslu. Žene koje imaju endometriozu mogu imati različite nivoe boli, a količina boli nije uvijek povezana s veličinom i brojem endometrijskih lezija. Dok neke žene boli samo u određeno vrijeme menstrualnog ciklusa, svaka četvrta žena koja boluje od endometrioze ima bolove tokom ciklusa.


Uticaj endometrioze na plodnost žene

Najčešća komplikacija endometrioze je neplodnost. Procjenjuje se kako je između 30 i 50 posto žena s endometriozom smanjene plodnosti ili su neplodne. Neke žene ne pokazuju simptome, a endometrioza se otkrije tek nakon što se utvrdi da su neplodne. Endometrioza može uticati na plodnost preko imunološkog sistema, a kad već uznapreduje onda i mehanički onemogućuje da dođe do trudnoće.
Kod uznapredovale bolesti, često su prisutni ožiljci i priraslice u trbušnoj šupljini koje zatvaraju jajovode, te na taj način onemogućuju susret spermija i jajašca. Priraslice mogu prekriti cijeli jajnik te onemogućiti jajašcu da se oslobodi iz jajnika za vrijeme ovulacije. Priraslice se također mogu pričvrstiti za potpuno prohodan jajovod, tako da ne može doseći oslobođeno jajašce.

Dijagnosticiranje endometrioze

Simptome endometrioze može biti veoma teško prepoznati. Čak ni žene koje imaju bolove uzrokovane endometriozom ponekad ne saznaju da imaju ovu bolest. Simptomi se često preklapaju sa simptomima drugih oboljenja poput sindroma iritabilnog (nadraženog) crijeva i upale zdjelice, pa je dijagnoza prilično otežana. U javnosti se nedovoljno govori o endometriozi, a s obzirom na to da nema jednostavnog testa za utvrđivanje endometrioze, do dijagnoze može proći i nekoliko godina. Često dijagnoza kasni jer žene smatraju da su njihovi simptomi normalna pojava te se nastoje nositi s njima. Sistematski pregledi, metode poput ultrazvuka i magnetske rezonance kao i drugi testovi koriste se za dijagnosticiranje endometrioze, ali za pouzdanu dijagnozu potrebno je obaviti hirurški zahvat laparoskopiju. Pri laparoskopiji se u trbušnu šupljinu uvodi tanka cijev s kamerom (obično kroz pupak). Tako hirurg može pregledati organe u zdjelici i uzeti komadić tkiva za analizu.

Liječenje endometrioze

Liječenje endometrioze provodi se lijekovima ili hirurškim putem.  Ciljevi liječenja endometrioze jesu olakšati bol, usporiti rast endometrioma, poboljšati plodnost (ako žena želi imati djece) i/ili spriječiti povratak bolesti nakon uspješnog liječenja. Opcije liječenja uključuju analgetike poput nesteroidnih protiv-upalnih lijekova (NSAID-a) i hormonske terapije poput oralnih kontracepcijskih tableta, i gonadotropin – otpuštajućih hormona.  Pacijentica se može podvrći laparoskopskoj operaciji za uklanjanje endometrijskih lezija, ali se lezije mogu vratiti nakon operacije. Neke žene koriste i nutricionističku terapiju i komplementarno liječenje. Ova liječenja često ne ispunjavaju potrebe žena koje žive s endometriozom. Na primjer, liječenja analozima GnRH su djelotvorna, ali se mogu koristiti tek određeno vrijeme zbog nuspojava koje uključuju i slabljenje kostiju. Žena bi trebala sa svojim ljekarom raspraviti o svim opcijama liječenja kako bi zajednički utvrdili najbolji dugoročni, holistički plan liječenja koji će najbolje odgovarati ženinim potrebama.

Najnovije