Hipokrat.ba

Uzroci nastanka i liječenje

Erekcijska disfunkcija

Erekcijska disfunkcija tj. impotencija, definiše se kao konzistentna poteškoća u postizanju i/ili održavanju erekcije dovoljne za obavljanje spolnog čina. Mnogi muškarci nekada ili privremeno imaju poteškoća s erekcijom, ali to ne mora uvijek značiti da će erekcijska disfunkcija postati hronični problem.

Erekcijska disfunkcija

Erekcijska disfunkcija

Da bi se poteškoća proglasila erekcijskom disfunkcijom, mora se događati redovno. Ne mora se događati svaki puta kada muškarac želi spolni odnos, no mora se s vremenom ponavljati. Erekcijska disfunkcija kod muškarca usko je povezana s ostalim medicinskim stanjima. Zapravo, ona je obično simptom drugog medicinskog stanja u podlozi.

Učestalost erekcijske disunkcije

Erekcijska disfunkcija je vrlo često stanje. Polovina muškaraca starijih od 40 godina ima više ili manje izražene tegobe. Problem je u činjenici da još uvijek manji broj muškaraca traži savjet i pomoć, a od toga broja samo je petina podvrgnuta liječenju. Sama bolest uvijek pogađa i bolesnika i njegovu partnericu, a vrlo često posljedice osjeća cijela porodica i okolina.

Šta uzrokuje erekcijsku disfunkciju?

Primarna erekcijska disfunkcija (muškarac nikad nije bio sposoban postići i održati erekciju) je rijetka i skoro uvijek se dešava iz psiholoških razloga, a rijetko zbog bioloških faktora (npr. Nizak nivo testosterona). Sekundarna erekcijska disfunkcija javlja se kod muškaraca koji su mogli ranije postići erekciju, ali sada to više ne mogu. Više od 80 posto slučajeva sekundarne erekcijske disfunkcije je organske etiologije. Glavni uzroci erekcijske disfunkcije su  druga medicinska stanja, lijekovi ili navike koje utiču na proticanje krvi. Neka od tih medicinskih stanja češće se javljaju kod starijih muškaraca – no dob sama po sebi nije uzrok erekcijske disfunkcije.

Medicinska stanja često povezana s erekcijskom disfunkcijom:

• Povišeni krvni pritisak

• Bolest srca, koja se često naziva i "kardiovaskularna" bolest

• Povišen nivo holesterola u krvi

• Dijabetes

• Depresija

Stanja poput dijabetesa, bolesti srca i povišenog krvnog pritiska ograničavaju proticanje krvi i uzrokuju oštećenja krvnih sudova, živaca, glatkih mišića i vezivnog tkiva, koji sudjeluju u postizanju i održavanju erekcije.

Hirurški zahvat na prostati

Hirurški zahvat na prostati  može nenamjerno prouzrokovati  erekcijsku disfunkciju oštećenjem živaca i arterija koje prolaze nedaleko od prostate i djeluju na penis.

Ostala medicinska stanja koja mogu prouzrokovati erekcijsku disfunkciju ili pridonijeti njenoj pojavi su: 

• Bolest bubrega

• Hronični alkoholizam

• Neurološke bolesti (npr. moždani udar, multipla skleroza, epilepsija temporalnog režnja, ozljede kičmene                  moždine)

•Hormonski poremećaji (npr. hipogonadizam)

Erekcijsku disfunkciju mogu prouzrokovati:

Lijekovi

Oko 25 % slučajeva erekcijske disfunkcije uzrokuju lijekovi koji se koriste za liječenje drugih bolesti. Među njih se ubrajaju neki lijekovi za povišeni krvni pritisak, bolesti srca i depresiju.

Pušenje

Pušenje oštećuje arterije. Pušite li cigarete, to može prouzrokovati određenu vrstu poteškoća s proticanjem krvi, zbog kojih vam može biti teže postići i održati erekciju. 

Pretjerano konzumiranje alkohola

Dok umjereno konzumiranje alkohola može imati i neke povoljne efekte, previše alkohola može izazvati erekcijsku disfunkciju. Muškaraci koji popiju više od dva pića na dan imaju rizik od erekcijske disfunkcije dvostruko veći nego oni koji uopće ne piju.

Prekomjerna tjelesna težina

Postići i održavati zdravu tjelesnu težinu dobro je i za zdravlje općenito i može znatno pomoći pri liječenju nekih gore spomenutih medicinskih stanja. Npr., imate li dijabetes i istodobno prekomjernu tjelesnu težinu, "skidanje" kilograma je ključno.

Liječenje erekcijske disfunkcije

U slučajevima gdje je pronađen uzrok, liječenje treba usmjeriti prema osnovnoj bolesti. Pažljiv fizikalni pregled i potrebne laboratorijske pretrage su ključ u otkrivanju bolesti. U osamdesetima se pojavljuje prva uspješna farmakoterapija. Intrakavernozno se počinju aplicirati papaverin, fentolamin i prostaglandin alprostadil (PGE1), a devedesetih se prostaglandini pokušavaju dovesti u ud jednostavnijim transuretralnim putem.

Prekretnica u liječenju je pojava sildenafila, prvog lijeka iz grupe selektivnih inhibitora fosfodiesteraze tipa 5 (PDE-5). U Evropi je registrovan apomorfin koji na erekciju djeluju centralnim putevima, a na svjetskom tržištu pojavila su se dva nova PDE-5 inhibitora, vardenafil i tadalafil.

Selektivni inhibitori fosfodiesteraze tipa 5 (PDE-5), vardenafil, tadalafil i sildenafil, uzimaju se po potrebi, tj. po želji, jednostavno na usta. Do rezultata dolazi već kod prvog uzimanja lijeka uz seksualnu stimulaciju. Do djelovanja dolazi 10-45 minuta nakon uzimanja, a lijekovi svoj efekat održavaju od 6 do 36 sati. Postoje također i prsten za konstrikciju, vakumska pomagala, hirurška rekonstrukciju arterija i vena, hirurški implantati i liječenje testosteronom.

Najnovije