Hipokrat.ba

Simptomi, dijagnoza, liječenje

Fimoza

Fimoza je otežano ili potpuno onemogućeno prevlačenje kožice preko glavića penisa.

Fimoza

Uzrok nastanka i podjela

Fiziološka fimoza-većina dječaka se rađa sa fiziološkom fimozom, kožica im se ne može prevući preko glansa. Do treće godine je fimoza normalna i ne mora se liječiti. Ukoliko dijete otežano mokri, ili mu se na vrhu penisa stvara balončić (ispod kože) il mokraća teško prolazi u tankom mlazu mora se javiti urologu.

Po načinu nastanka, fimoze se dijele na urođene (kongenitalne) i stečene.

Kongenitalne fimoze su dominantno nasljedne, mogu biti atrofične i hipertrofične. Vrlo se lako komplikuju balanopostitisom zbog nemogućnosti održavanja higijene, a moguća je i ascedentna infekcija zbog zadržavanja mokraće u prepucijalnoj vreći.

Stečene fimoze nastaju najčešće poslije mehaničkih oštećenja ili kao posljedica akutnih ili hroničnih zapaljenskih procesa. One su infektivne, alergijske ili druge prirode.

Simptomi:

  • Otežano mokrenje u tankom mlazu
  • Opasnost od zastoja mokraće u bešici jer se ne prazni u potpunosti
  • Česta infekcija prepucijuma i glavića
  • Ponekad bolan spolni odnos

Faktori rizika 

  • Postojanje polnih bradavica
  • Više od 30 seksualnih partnera
  • Konzumiranje cigareta

Liječenje

Liječenje fimoze kod djece se sastoji u održavanju higijene uz obavezu roditelja da prilikom kupanja vrši blago prevlačenje prepucijuma preko glansa, da bi se postigao bolji elasticitet prepucijuma. Operativni zahvat se vrši tek u pubertetu, izuzetno ranije. 

Cirkumcizija, odnosno obrezivanje je tradicionalna metoda rješavanja problema fimoze.

Prepucioplastika je hirurška metoda gde se kroz plastičnu operaciju kožica i prepucijumski otvor šire do potrebne veličine. Prednosti prepucioplastike su brži i bezbolniji oporavak, manje komplikacija i očuvanje prepucijuma.

Najnovije