Hipokrat.ba

Condylomata acuminata, spolne bradavice

Genitalne bradavice

Genitalne bradavice (Condylomata acuminata, spolne bradavice, anogenitalne bradavice) su hiperplastične promjene na koži ili sluznici spolovila, a njihov uzročnik je humani papilomavirus (HPV).

Genitalne bradavice

Genitalne bradavice

Većina anogenitalnih bradavica je uzrokovana genotipovima HPV 6 i HPV 11. Također, mogu biti uzrokovane i genotipovima HPV 1, HPV 2, HPV 10, HPV 16, HPV 30, HPV 44 i HPV 45. Genitalne bradavice se javljaju nekoliko sedmica ili mjeseci nakon infekcije HPV-om, a u nekim slučajevima i puno kasnije. Međutim, kod većine osoba zaraženih HPV-om ne razvijaju se bradavice, već su one samo nosioci virusa. Samo kod 1-2 osoba od 100 zaraženih HPV-om, razviju se anogenitalne bradavice. Genitalne bradavice se ubrajaju u jednu od najčešće dijagnostikovanih spolno prenosivih bolesti.

Klinička slika genitalnih bradavica

Uočljive anogenitalne bradavice su obično mekane, vlažne, sitne ružičaste ili sive polipozne tvorevine  koje mogu imati peteljku i često se gomilaju u grupice. Kod muškaraca najčešće nastaju ispod prepucija (kožni nabor koji prekriva glavić penisa), na koronalnom sulkusu, na vanjskom ušću mokraćne cijevi (uretre)  i uzduž penisa. Mogu se pojaviti oko anusa i u rektumu, posebno kod  homoseksualaca. Kod  žena su najčešće na stidnici (vulvi), stijenci rodnice (vagine), vratu maternice (cerviksu) i perineumu (dio između vagine i anusa). Bradavice koje se razvijaju na koži koja je topla, vlažna i bez dlaka, imaju tendenciju da bude mekane konzistencije, dok bradavice koje se razvijaju na koži koja je suha i dlakava, imaju tendenciju da bude čvrste konzistencije. Brzina rasta im je različita, ali trudnoća, imunosupresija ili maceracija kože ubrzavaju ne samo rast promjena, već i njihovo širenje. U većini slučajeva, anogenitalne bradavice ne uzrokuju fizičku nelagodu. Ponekad mogu uzrokovati iritaciju i bol, pogotovo ako se nalaze oko anusa. U nekim slučajevima anogenitalne bradavice mogu krvariti ili uzrokovati bol tokom odnosa. Kada se bradavice nalaze unutar mokraćne cijevi ili anusa, može doći do krvarenja pri mokrenju ili krvarenja iz anusa. 

Dijagnosticiranje genitalnih bradavica

Anogenitalne bradavice  se obično dijagnosticiraju na osnovu kliničke slike. Njihov se izgled u osnovi razlikuje od ravnih kondiloma (condyloma latum) sekundarnog sifilisa, čija je površina zaravnjena. Međutim, u početku liječenja i nakon tri mjeseca treba uraditii serološke pretrage na sifilis. Treba napomenuti da 1 od 4 osobe s anogenitalnim bradavicama, također ima i neku drugu spolno prenosivu bolest. Endocervikalne i analne bradavice se mogu prikazati samo pomoću kolposkopa. Bojanje u svrhu boljeg prikazivanja povećava vjerojatnoću njihova otkrivanja. Isto tako, može se uraditi  i Papa test koji otkriva abnormalne promjene ćelija usljed HPV infekcije.

Liječenje genitalnih bradavica

Postoji niz različitih postupaka koji se mogu koristiti za liječenje anogenitalnih bradavica.  Bez obzira o kojoj se terapiji radi, liječenje obično traje nekoliko sedmica, a ponekad može trajati i do šest mjeseci. Kod imunokompetentnih osoba, genitalne bradavice se mogu povući i bez liječenja. Naime, skoro trećina vidljivih genitalnih bradavica povlači se sama od sebe u roku od šest mjeseci. Pušači slabije reaguju na terapiju, te im se stoga preporučuje prestanak pušenja. Isto tako, treba istaći da je potrebno pregledati i spolne partnere.

Genitalne bradavica mogu se ukloniti:

•Podofilotoksinom, podofilinom

•Imikvimodom

•Trikloroctenom kiselinom

•Krioterapijom

•Elektrokauterizacijom

•Laserom

•Hirurškim zahvatom

Svaka od gore navedenih terapija ima prednosti i mane. Koja će se terapija primjeniti, zavisi o tome koliko genitalnih bradavica imate, gdje su smještene, te kojem ste načinu liječenja skloniji. Također, treba reći da se neke terapije ne preporučuju trudnicama, a neke, poput krioterapije, obično se koriste kod malog broja bradavica. Važno je da žene koje imaju genitalne bradavice budu podvrgnute i testu za rak vrata maternice. Kod 1 od 4 slučajeva, nakon uspješnog liječenja, genitalne bradavice se mogu ponovo pojaviti. Do ponovne pojave genitalnih bradavica dolazi zbog reaktivacije već postojeće infekcije. Preporučuje se korištenje kondoma tokom spolnih odnosa za vrijeme liječenja genitalnih bradavica, te najmanje još tri mjeseca nakon završetka terapije.

Prevencija genitalnih bradavica

Za prevenciju genitalnih bradavica koriste se kondomi i četverovalentno cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV), Gardasil, koje pokriva genotipove HPV 6, HPV 11, HPV 16 i HPV 18. Kondomi mogu pomoći u sprječavanju da se ne zarazite HPV-om, ali ne u potpunosti, s obzirom da ne štite dijelove kože koji nisu pokriveni kondomom. Kondomi pomažu i u zaštiti od drugih spolno prenosivih bolesti poput AIDS-a i infekcija klamidijama.  Upotreba  kondoma se preporučuje i kod oralnog seksa. Također, ne preporučuje se dijeljenje seksualnih pomagala.

Najnovije