Hipokrat.ba

Simptomi, dijagnoza, liječenje

Granulom pupka kod beba

Granulom pupka ili Umbilikalni granulom predstavlja jasan znak da nešto nije u redu sa bebinim pupkom.

Granulom pupka kod beba

Granulom pupka

U ovom slučaju ne dolazi do spontanog odvajanja ili otpadanja pupčanog patrljka deset dana po rođenju djeteta, prisutni su tragovi krvi na peleni, sluzavo-krvavi sadržaj koji curi nakon odvajanja pupčanog patrljka, te crvene ovalne formacije prečnika tri do deset milimetara.   

Šta poduzeti?

Ono što roditelji treba da urade kada prepoznaju ovaj problem, ili kada patronažne sestre ukažu na postojanje granuloma na pupčaniku, jeste da se jave pedijatru. On će poslije pregleda da predloži zbrinjavanje i način tretiranja granuloma.

Kako dolazi do pojave granuloma na pupku?

U vrijeme porođaja, pupčana vrpca se presjeca, a doktor ili babica postavljaju plastičnu štipaljku na preostali pupčani patrljak, nekoliko centimetara iznad pupka novorođenčeta. Spontano odvajanje pupčanog patrljka se događa između sedmog i desetog dana života. Kada se prsten pupka i ostatak pupčane vrpce zatvori, prednja strana pupka se spontano pokriva kožom, a zadnja strana trbušnom maramicom. U slučaju izostanka potpune epitelizacije prednje strane pupka, dolazi do razvoja umbilikalnog granuloma. 

Liječenje

Liječenje obavlja pedijatar ili dječji hirurug, uz asistenciju obučene medicinske sestre, i podrazumijeva sterilne uslove rada. Terapija se sastoji iz podvezivanja većeg granuloma ili pupčanog patrljka koji se nije spontano odvojio, čišćenja pupka antiseptičnim rastvorom, primjene „štapića“ srebro-nitrata, i pokrivanja pupka sterilnom gazom. Dijete se otpušta na kućno liječenje, uz savjet roditeljima da ne skidaju gazu i ne kvase pupak. Zakazuje se kontrolni pregled i svakodnevno previjanje. Liječenje traje dvije do tri sedmice, i prognoza je u većini slučajeva dobra. 

Da li beba može da se kupa dok traje liječenje granuloma?

U toku liječenja pupčanog granuloma, trebalo bi izbjegavati kompletno kupanje djeteta i kvašenje pupka, jer to produžava period liječenja, i može da dovede do komplikacija. 

Najnovije