Hipokrat.ba

Simptomi, dijagnoza, liječenje

Hofa sindrom

Ponekad nakon snažnog direktnog uticaja masnog tkiva na koljena može nastati povreda (zategnutost) između zadnje butne kosti i koljena. Ova povreda naziva se Hofa sindrom.

Hofa sindrom

Hoffa sindrom

Kako su masna tkiva jedna od najosetljivijih struktura u koljenu, to stanje zna da bude izuzetno bolno. Bol u koljenu nalazi se sa obje strane donjeg koljena i pogoršava ispravljanje zgloba koljena. Zato su masna tkiva pod stalnom iritacijom i mogu postati značajno upaljena.

Simptomi povrede masnog tkiva koljena

Najčešći simptomi povrede masnog tkiva koljena su bol i oticanje oko dna i ispod koljena. Hofa test je metoda za analiziranje povrede. Vrši se tako što pacijenat leži sa savijenim koljenima dok doktor pritišće koljeno prstima sa obje strane tetive, upravo ispod čašice. Potom se traži od pacijenta da ispraviti svoje noge. Bol pacijenta smatra se pozitivnim znakom povrede masnog tkiva koljena.

Liječenje Hofa sindroma

Liječenje ovog stanja vrši se metodama kao što su:

  • Odmor i izbjegavanje otežavajuće aktivnosti
  • Led ili krioterapija koja smanjuje bolove i upalu
  • Modaliteti fizioterapije poput ultrazvuka
  • Vježbe za jačanje mišića kako bi se održala snaga i kondicija okolnih grupa mišića

Također, može pomoći i omotavanje čašice trakom kako bi se omogućilo više prostora za objekte ispod donjih površina masnog tkiva. To dovodi do manje pritiska na masno tkivo.

Ako konzervativno liječenje ne uspije može se obaviti i artroskopija. To može uključivati potpuno ili djelimično uklanjanje masnog tkiva. Pri operaciji prave se dvije sićušne rupe na obje strane donjeg dijela koljena koje omogućavaju hirurgu da vidi problem i pomoću kamere, te ukloni masno tkivo. Bol nestaje odmah nakon operacije.

Najnovije