Hipokrat.ba

Trigliceridi

Hrana koja treba izbjegavati ako imate visoke trigliceride

Ako pazite na krvni pritisak i nivo kolesterola, postoji nešto na šta također treba paziti, a to su trigliceridi. Naime, visok nivo triglicerida, vrsta masnoće (lipida) u krvi, povećava rizik od srčanih bolesti.

Hrana koja treba izbjegavati ako imate visoke trigliceride

Kada jedemo, naše tijelo pretvara kalorije koje nije potrebno odmah koristiti u trigliceride. Trigliceri su pohranjeni u našim masnim ćelijama. Kasnije, hormoni oslobađaju trigliceride za energiju između obroka. Ako redovno jedemo više kalorija nego što sagorimo, a posebno "lake" kalorije poput ugljikohidrata i masti, može se povisiti nivo triglicerida (hipertrigliceridemija).

Trigliceridi i kolesterol su zasebni tipovi lipida koji cirkuliraju u krvi. Trigliceridi pohranjuju neiskorištene kalorije i osiguravaju energiju tijela, a kolesterol se koristi za izgradnju ćelija i određenih hormona. Kako se trigliceridi i kolesterol ne mogu otopiti u krvi, oni cirkuliraju kroz tijelo uz pomoć proteina koji prenose lipide (lipoproteine).

Iako nije jasno kako, visoki trigliceridi mogu pridonijeti stvrdnjavanju arterija ili zadebljanju zidova arterija (ateroskleroza) - što povećava rizik od moždanog udara, srčanog udara i srčanih bolesti. Izuzetno visoki trigliceridi - na primjer, nivoi iznad 1000 mg/dL (11.29 mmol/L) - također mogu uzrokovati akutni pankreatitis.

Visoki trigliceridi često su znak drugih stanja koja povećavaju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, uključujući i pretilost i metabolički sindrom – grupu stanja koji uključuju previše masti oko struka, visok krvni pritisak, visok nivo triglicerida, visoki šećer u krvi i abnormalan nivo kolesterola.

Ponekad su visoki trigliceridi znak slabije kontroliranog dijabetesa tipa 2, niskog nivoa hormona štitnjače (hipotireoza), bolesti jetre ili bubrega ili rijetkih genetskih stanja koja utiču na to kako tijelo pretvara masnoću u energiju. Visoki trigliceridi također mogu biti nuspojava uzimanja lijekova, kao što su beta-blokatori, pilule za kontrolu rađanja, diuretici ili steroidi.

Međutim, ono što je najvažnije u kontroli nivoa triglicerida je izbor načina života i prehrane, koje može smanjiti ili povisiti njihov nivo i time uticati na cjelokupno zdravlje.

Evo šta treba izbjegavati da bi se nivo triglicerida u krvi održavao na normalnom nivou:

Povrće koje sadrži škrob

Neko povrće je bolje, a neko gore kada ga posmatramo u svjetlu triglicerida. Ograničite koliko jedete povrće koje sadrži škrob, poput kukuruza i grašaka. Na taj način, tijelo neće pretvoriti dodatni škrob u trigliceride. Mnogo je drugih mogućnosti, kao što su karfiol, kelj i gljive.

Pečeni grah sa šećerom ili dodatkom svinjetine

Grah sadrži vlakna i druge hranjive tvari. Ali ako se u njega doda šećer ili svinjetina, tada nije najbolji izbor. Ako kupujete gotov obrok od graha pregledajte etiketu na proizvodu i provjerite koliko šećera i masnoće sadrži. Prebacite se na crni grah, koji je veliki izvor vlakana i proteina, bez zasićenih masti ili dodanog šećera. Također, kuhanje obroka kod kuće je najbolji način da znate šta unosite u organizam.

Previše dobrih stvari

Nema sumnje: voće je dobro za organizam, pogotovo ako se odabere komad voća umjesto bogatog deserta. Ali kada imate visoke trigliceride, možda ćete se morati ograničiti na 2-3 komada voća dnevno. Na taj način, nećete unijeti previše prirodnih šećera koji se nalaze u plodu. Ako konzumirate sušeno voće, ne zaboravite da je veličina porcije puno manja: na primjer 2 kašike grožđica.

Alkohol

Možda mislite da je alkohol dobar za srce. Ali previše alkohola povećava nivo triglicerida. To je zbog šećera koji su prirodno dio alkohola, bilo da je to vino, pivo ili bilo koje drugo alkoholno piće. Previše šećera, iz bilo kojeg izvora, može biti problem. Ljekar može preporučiti da uopće ne pijete ako je nivo triglicerida vrlo visok.

Konzervirana riba u ulju

Riba je dobra za srce. Ali kada kupujete konzerviranu ribu, provjerite etiketu da provjerite da li dolazi u ulju. Bolje je kupiti konzerviranu ribu koja je u vodi. Obično su obje varijante dostupne na istoj polici u trgovini.

Kokos

Kokos je trendi. Možete pronaći kokosovo mlijeko, kokosovo ulje, kokosove pahuljice, kokosovo ulje i sami plod. Neki kažu kako kokos ima zdravstvene prednosti, ali također ima visok sadržaj zasićenih masti, zato pitajte ljekara da li trebate njegov unos ograničiti ili potpuno izbjeći.

Hrana koja sadrži škrob

Ako jedete previše tjestenine, krompira ili žitarica, tijelo ih može pretvoriti u trigliceride. Možete ih konzumirati, ali morate ostati unutar odgovarajućih porcija. Porcija je kriška hljeba, 1/3 šoljica riže ili tjestenine ili pola šoljice krompira ili kuhanih zobenih pahuljica.

Pića sa šećerom

Puno šećera koje dobijete može doći iz pića koja pijete. Bilo da pijete slatki ledeni čaj, sodirana pića, voćni sok ili pića od kafe, unosite više šećera u organizam nego što vaše tijelo može podnijeti. Može pretvoriti dio tog šećera u trigliceride. Zato, kad pazite na šećer, nemojte zaboraviti uključiti i pića u to. Ograničite se na samo jednu šoljicu šećerom zaslađenih pića dnevno.

Med ili javorov sirup

Možete misliti na med i javorov sirup kao zdraviji ili prirodniji način zaslađivanja od rafiniranog šećera. Ali poput šećera, i oni mogu povećati nivo triglicerida. Kada radite na snižavanju triglicerida, smanjite šećerne zaslađivače, čak i ako nisu stolni šećer.

Peciva i kolači

Zbog visokog nivoa triglicerida, treba se ograničiti unos proizvoda koji sadrže zasićene masnoće. To uključuje zasićene masnoće u maslacu koji se dodaje u peciva i kolače. Također treba izbjegavati sve trans masnoće. Provjerite nutricionističke oznake kako biste bili sigurni šta jedete.

Masno meso

Ne morate potpuno odustati od mesa. Ali razmislite o izboru nemasnih dijelova i vrsta mesa. Također, izbjegavajte sve prerađene meso, uključujući slaninu, kobasicu i šunku, jer se smatra da ti tipovi mesa doprinose bolesti srca i dijabetesa.

Maslac ili margarin

Koristite maslinovo ulje kao zamjenu za maslac i margarin, koji mogu imati previše zasićene masnoće ili trans masnoće, pri kuhanju mesa i povrća ili pripremu salate. Laneno, susamovo, bundevino i orahovo ulje također su izvrsne alternative.

Najnovije