Hipokrat.ba

Bolesti zglobova

Juvenilni reumatoidni artritis

Juvenilni reumatoidni artritis, također poznat kao juvenilni idiopatski artritis, najčešći je tip artritisa kod djece mlađe od 17. godina i uzrokuje trajnu bol u zglobovima, oticanje i ukočenost. Neka djeca mogu iskusiti simptome samo nekoliko mjeseci, dok druga imaju simptome do kraja života.

Juvenilni reumatoidni artritis

Neke vrste juvenilnog reumatoidnog artritisa mogu izazvati ozbiljne komplikacije, kao što su problemi rasta i upale očiju. Liječenje juvenilnog reumatoidnog artritisa fokusira se na kontrolu boli, poboljšanje funkcija i sprečavanje oštećenja zglobova.

Simptomi

Najčešći znakovi i simptomi juvenilnog reumatoidnog artritisa su:

 • Bol. Dok se dijete još nije počelo žaliti na bolove u zglobovima, možda ćete primijetiti da hramlje, pogotovo kada tek ustane iz kreveta ili poslije dužeg sjedenja ili ležanja.
 • Oteklina. Oticanje zglobova je često, ali često se prvo primijeti na većim zglobovima, kao što su koljena.
 • Ukočenost. Možda ćete primijetiti da je dijete nespretnije nego inače, posebno u jutarnjim satima ili nakon dužeg sjedenja ili ležanja.

Juvenilni reumatoidni artritis može uticati na jedan zglob ili više zglobova. U nekim slučajevima, juvenilni reumatoidni artritis utiče na cijelo tijelo te uzrokuje otečene limfne čvorove, osip i groznicu.

Kao i drugi oblici artritisa, simptomi juvenilnog reumatoidnog artritisa se pojavljuju ciklično, postoji period kada su simptomi jako izraženi, a potom slijedi period kada se simptomi povuku.

Kada treba posjetiti ljekara

Odvedite dijete ljekaru ako ima bolove u zglobovima, otekline ili ukočenost više od nedjelju dana, pogotovo ako ima groznicu.

Uzroci

Juvenilni reumatoidni artritis javlja se kada imunološki sistem napada vlastite ćelije i tkiva. Nije poznato zašto se to događa, ali naslijeđe i okolina kako se čini igraju važnu ulogu. Određene mutacije gena mogu dovesti do toga da je neka osoba više osjetljiva na okolišne faktore, poput virusa, koji mogu izazvati bolest.

Faktori rizika

Neki oblici juvenilnog reumatoidnog artritisa češći su kod djevojčica.

Komplikacije

Nekoliko ozbiljnih komplikacije može prouzrokovati juvenilni reumatoidni artritis. Ali, ukoliko se pažljivo nadgleda stanje djeteta i primjenjuje se odgovarajuća medicinska njega, velikim dijelom se mogu smanjiti rizici od ovih komplikacija:

 • problemi s očima - neki oblici juvenilnog reumatoidnog artritisa mogu izazvati upalu oka (uveitis). Ako se ova komplikacije ne liječi, može dovesti do katarakte, glaukoma, pa čak i do sljepoće. Upala očiju se često javlja bez simptoma, tako da je važno za djecu s juvenilnim reumatoidnim artritisom redovno pregledati kod oftalmologa.
 • problemi rasta - juvenilni reumatoidni artritis može uticati na rast i razvoj kosti djeteta. Neki lijekovi koji se koriste za liječenje juvenilnog reumatoidnog artritisa, uglavnom kortikosteroidi, mogu također inhibirati rast.

Priprema za pregled

Ako pedijatar ili porodični ljekar sumnja da dijete ima juvenilni reumatoidni artritis, može vas uputiti ljekaru koji se specijalizirao za artritis (reumatolog) za potvrdu dijagnoze i određivanje adekvatnog tretmana.

Prije pregleda, pripremite informacije koje su vrlo važe za ljekara, a uključuju:

 • detaljan opise djetetovih simptoma,
 • informacije o medicinskim problemima koje je dijete imalo ranije,
 • informacije o medicinskim problemima koji se javljaju u porodici te
 • sve lijekovi i dijetetske dodatke koje je dijete uzimalo ili uzima.

Ljekar će također trebati određene informacije, u cilju što boljeg dijagnosticiranja, kao što su:

 • Na kojim zglobovima ste primijetili promjene?
 • Kada su simptomi počeli? Da li se čini da dolaze i prolaze?
 • Da li ste radili nešto što je simptome poboljšalo ili pogoršalo?
 • Da li je ukočenost zglobova gora nakon perioda odmora i mirovanja?

Testovi i dijagnoza

Dijagnoza juvenilnog reumatoidnog artritisa može se nekada teško dijagnosticirati, jer bolovi u zglobovima mogu biti uzrokovani mnogim različitim vrstama problema. Niti jedan test ne može potvrditi dijagnozu, ali testovi mogu pomoći da se isključe neka druga oboljenja koje izazivaju slične znakove i simptome.

Testovi krvi

Neki od najčešćih testova krvi kada se sumnja na juvenilni reumatoidni artritis su:

 • Brzina sedimentacije eritrocita (ESR). Brzina sedimentacije je brzina kojom crvene krvne ćelije padaju na dno epruvete za krv. Povišena stopa može ukazivati upalu. Mjerenje ESR može se koristiti kako bi se isključila druga stanja, kako bi se klasificirao tip juvenilnog reumatoidnog artritisa te utvrditi stepen upale.
 • C-reaktivni protein. Ovaj test krvi mjeri nivo opće upale u tijelu, ali na drugom nivou nego u ESR.
 • Anti-nuklearna antitijela. Antinuklearna antitijela proteini obično su proizvedena od strane imunološkog sistema osobe s određenim autoimunim bolestima, uključujući i artritis.
 • Reumatoidni faktor. Ova antitijela se obično nalaze u krvi djece koja imaju reumatoidni artritis.
 • Ciklički citrulinirani peptidi (CCP). Kao i reumatoidni faktor, KPK je još jedno antitijelo koje se može naći u krvi djece s reumatoidnim artritisom.

Kod većine djece s juvenilnim reumatoidnim artritisom, nema značajnih abnormalnosti u krvi.

Snimanje

RTG ili magnetska rezonancija (MRI) može se poduzeti kako bi se isključila određena stanja, kao što su:

 • Prijelomi
 • Tumori
 • Infekcija
 • Prirođene mane

Slike se mogu također koristiti s vremena na vrijeme, nakon dijagnoze, za praćenje razvoja kostiju i za otkrivanje oštećenja zglobova.

Tretmani i lijekovi

Liječenje juvenilnog reumatoidnog artritisa fokusira se na pomaganje djetetu da održava normalan nivo fizičke i društvene djelatnosti. Da bi se to postiglo, ljekari mogu koristiti kombinaciju strategija za ublažavanje bolova i oteklina, održavanje punog pokreta i snage te sprječavanje komplikacija.

Lijekovi

Kod neke djece, lijekovi protiv bolova mogu biti jedini lijek koji je potreban. Druga djeca mogu trebati pomoć lijekova koja su namijenjena za ograničavanje napredovanja bolesti. Tipični lijekovi koji se koriste za juvenilni reumatoidni artritis uključuju:

 • Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID-i). Ovi lijekovi, kao što su ibuprofen (Advil, Motrin i drugi) i naproksen (Aleve), smanjuju bol i oticanje. Jači NSAR lijekovi dostupni su na recept. Nuspojave uključuju probleme sa želucem i jetrom.
 • Modificirani antireumatski lijekovi (DMARD). Ljekari koriste ove lijekove kada NSAR lijekovi ne mogu ublažiti simptome boli u zglobovima i otekline. Mogu se uzeti u kombinaciji s NSAID-a, a koriste se za usporavanje napredovanja juvenilnog reumatoidnog artritisa. Najčešće korišteni DMARD za djecu uključuju metotreksat (Trexall) i sulfasalazin (Azulfidin). Nuspojave mogu uključivati mučninu i probleme s jetrom.
 • Faktor nekroze tumora (TNF) blokatori. TNF blokatori, kao što je etanercept (Enbrel) i adalimumab (Humira), mogu pomoći da se smanji bol, jutarnja ukočenost i oticanje zglobova. Ali, ove vrste lijekova povećavaju rizik od infekcija. Također postoji blagi porast šanse za dobivanje neke vrste raka, kao što je limfom.
 • Imunosupresivi. Ovi lijekovi se koriste kada je juvenilni reumatoidni artritis uzrokovan preaktivnim imunološkim sistemom te lijekovi koji suprimiraju imunološki sisteme mogu biti od pomoći. Primjeri uključuju abatacept (Orencia), rituksimab (Rituxin), anakinra (Kineret) i tocilizumab (Actemra). Imunosupresivi povećavaju rizik od infekcije i, rijetko, nekih vrsta raka.
 • Kortikosteroidi. Lijekovi, kao što je prednizon, mogu se koristiti za kontrolu simptoma dok DMARD ima učinak na sprječavanje komplikacija, kao što su upale vreće oko srca (perikarditis). Kortikosteroidi se mogu davati oralno ili injekcijom, direktno na zglob. Ovi lijekovi mogu ometati normalan rast i povećati osjetljivost na infekcije, tako da općenito treba ih koristiti najkraće moguće vrijeme.

Terapije

Ljekar može preporučiti djetetu rad sa fizioterapeutom kako bi se održala pokretljivost zglobova i održavanje raspona pokreta i tonusa mišića. Fizioterapeut ili radni terapeut može napraviti dodatne preporuke za najbolje vježbe i zaštitnu opremu za dijete. Terapeut također može preporučiti da dijete koristi podršku za zglobove, kako bi ih zaštitili i držali u dobrom funkcionalnom položaju.

Kirurgija

U vrlo teškim slučajevima juvenilnog reumatoidnog artritisa, potrebna je kirurgija kako bi se poboljšao položaj zgloba.

Životni stil i kućni lijekovi

Roditelji ili skrbnici mogu pomoći djeci da nauče tehnike samopomoći, koje pomažu da se ograniče efekti juvenilnog reumatoidnog artritisa. Tehnike uključuju:

 • Uključivanje redovne tjelovježbe u dnevnu rutinu. Vježba je važna, jer pospješuje mišićnu snagu i gipkost zglobova. Plivanje je odličan izbor, jer stavlja minimalno stres na zglobove.
 • Primjena hladnih ili toplih obloga. Ukočenost utiče na mnogu djecu s juvenilnim reumatoidnim artritisom, posebno u jutarnjim satima. Iako neka djeca dobro reagiraju na hladne obloge, većina djece radije vole vruće obloge ili tople kupke ili tuš.
 • Adekvatna prehrana. Neka djeca s artritisom imaju loš apetit. Druga mogu dobiti prekomjernu težinu zbog lijekova ili fizičke neaktivnosti. Zdrava prehrana može pomoći u održavanju odgovarajuće tjelesne težine.

Kalcij u prehrani je vrlo važan, jer djeca s juvenilnim reumatoidnim artritisom imaju rizik razvoj slabih kosti (osteoporoza), zbog bolesti, upotrebe kortikosteroida, smanjene tjelesne aktivnost i nošenja težine.

Suočavanje i podrška

Članovi porodice mogu igrati ključnu ulogu u pomaganju djetetu da se nosi s juvenilnim reumatoidnim artritisom. Kao roditelj ili skrbnik, možete probati sljedeće, kako bi olakšali djetetu da bolje reagira na bolest i liječenje:

 • Tretirajte dijete, koliko god je to moguće, kao i drugu djecu u porodici.
 • Pustite dijete da izrazi ljutnju na juvenilni reumatoidni artritis. Objasnite da bolest ne uzrokuje on ili nešto što je ono uradilo.
 • Potaknite dijete na učestvovanje u tjelesnim aktivnostima, imajući u vidu preporuke dječjeg ljekara i fizioterapeuta.
 • Razgovarajte o stanju djeteta s osobama kojega neposredno okružuju: roditelji njegovih prijatelja, nastavnici, treneri …

Najnovije