Hipokrat.ba

Karcinom prostate - osnovne karakteristike bolesti

Rak prostate

Šta je karcinom prostate?

Karcinom prostate - osnovne karakteristike bolesti

Prostata je organ od oko 40 tubuloalveolarnih pojedinačnih žlijezda, veličine je kestena i leži ispod mokraćnog mjehura na dnu male zdjelice.

Prostata izlučuje rijetku, mliječnu tekućinu koja sadrži kalcij, citratne ione, fosfatne ione, koagulacijski enzim te profibrinolizin. Blaga lužnatost prostatične tekućine može biti prilično važna za uspješnu oplodnju jajne stanice, jer je tekućina u sjemenovodu razmjerno kisela zbog prisutnosti limunske kiseline i završnih metaboličkih proizvoda spermija, što smanjuje njihovu fertilnost. Vaginalni sekreti kod žena također su kiseli (pH 3,5 do 4,0). Spermiji postaju optimalno pokretni tek kad se pH okolnih tekućina poveća približno na 6,0 do 6,5. Stoga blago alkalična prostatična tekućina pridonosi tokom ejakulacije neutraliziranju kiselosti drugih sjemenih tekućina i tako pojačava pokretljivost i fertilnost spermija. Prostata je u djetinjstvu razmjerno mala, a počinje rasti u pubertetu, pod uticajem testosterona.

Prostata dosegne konačnu veličinu u dobi od 20 godina i zadrži je sve do približno 50. godine. Nakon 50. godine prostata se postupno povećava, a u dobi od 70 godina 8 od 10 muškaraca ima povećanu prostatu. Često se u prostati mnogih starijih osoba razvija benigni fibroadenom, koji može ometati otjecanje mokraće. Tu hipertrofiju ne uzrokuje testosteron, već nenormalan pretjerani rast samog tkiva prostate. Rak prostate je zloćudni tumor koji nastaje u prostati, i uzrok je smrti kod 2 do 3 posto ukupnog broja umrlih muškaraca. Rak prostate ubraja se u jedan od najčešćih oblika karcinoma kod muškaraca. On je drugi najčešći uzrok smrti od karcinoma kod muškaraca, nakon raka pluća. U većini slučajeva rak prostate se razvija kod muškaraca starije životne dobi, prosječna dob pri postavljanju dijagnoze je 72 godine.

Smatra se da će se kod gotovo 60 posto muškaraca rak prostate razviti do 80. godine. U oko 95 posto slučajeva rak prostate je adenokarcinom, u preostalim slučajevima mogu se razviti duktalni adenokarcinom, neuroendokrini karcinom malih stanica, tranzicijski karcinom vodova i dr. Kod 70 posto slučajeva rak prostate se razvija u perifernom dijelu prostate, dok se samo u oko 10 posto slučajeva javlja oko mokraćne cijevi. Svakako treba spomenuti da u većini slučajeva rak prostate raste sporo.

Rak prostate može se uspješno liječiti ukoliko se otkrije dok je u početnoj fazi. Inače, 91 posto karcinoma prostate otkrije se dok je rak prostate lokaliziran (ograničen na prostatu) ili regionalan (blago proširen). Stopa petogodišnjeg preživljavanja za muškarce kojim je rak prostate dijagnosticiran u navedenim stadijima iznosi 99 posto. Općenito gledajući, što je rak prostate agresivniji, to je uspješnost liječenja manja. Međutim, liječenje često može usporiti napredovanje karcinoma.

Faktori rizika za karcinom prostate

Općenito, svi su muškarci izloženi riziku od raka prostate, međutim postoje određeni faktori rizika koji povećavaju vjerojatnost obolijevanja od raka prostate kao što su:

•    starija životna dob – muškarci stariji od 50 godina izloženi su većem riziku od karcinoma prostate
•    zapadnjački tip prehrane - posebino konzumiranje masti životinjskog porijekla, dok konzumiranje voća i                povrća smanjuje rizik od raka prostate
•    pretilost - pretilost je povezana s većim rizikom od razvoja agresivnijeg tipa raka prostate
•    porodična historija raka prostate - ukoliko su vam otac ili brat oboljeli od raka prostate izloženi ste dva ili tri        puta većem riziku od raka prostate, rizik je čak i veći ako su od raka prostate oboljeli i neki vaši rođaci,              naročito ako su oboljeli u mlađoj životnoj dobi
•    izloženost herbicidima i pesticidima

Vazektomija, seksualna aktivnost, te spolno prenosive bolesti nisu povezani s većim rizikom od raka prostate. Neka istraživanja pokazala su manju učestalost raka prostate kod muškaraca koji češće ejakuliraju.

Znakovi i simptomi karcinoma prostate

Obično u početnoj fazi bolesti nema posebnih znakova ili simptoma raka prostate. Naime, u većini slučajeva karcinom prostate napreduje polako i rijetko izaziva simptome sve dok jako ne uznapreduje. Tada se mogu javiti sljedeći simptomi:
•    učestalo mokrenje, pogotovo noću
•    otežano mokrenje
•    slab ili isprekidan mlaz mokraće
•    osjećaj nepotpunog pražnjenja
•    terminalno kapanje
•    nemogućnost mokrenja
•    bol i pečenje prilikom mokrenja
•    krv u mokraći i spermi
•    gubitak kontrole nad mokraćnim mjehurom
•    bolna ejakulacija
•    gubitak sposobnosti imanja erekcije
•    bolovi u kostima, posebno donjim ekstremitetima i kičmi


Postoje neka stanja koja mogu izazivati jednake simptome kao i rak prostate poput benigne hiperplazije prostate (BHP), kod koje usljed povećanja prostate dolazi do ometanja protoka mokraće ili slabljenja seksualne funkcije. U slučaju pojave navedenih simptoma svakako se javite svojem ljekaru.

Dijagnosticiranje karcinoma prostate

Većina karcinoma prostate otkrije se digitorektalnim pregledom i određivanjem serumskog PSA (specifičnog antigena prostate), što se obično provodi svake godine kod muškaraca starijih od 50 godina. Kod osoba koje su izložene većem riziku od raka prostate, testiranje se može provesti u mlađoj životnoj dobi. Ponekad se pri digitorektalnom pregledu napipa vrlo tvrda ili čvorasta prostata, no nalaz je nerijetko uredan; induracija i nodularnost ukazuju na rak, ali te se promjene nalaze i kod granulomatoznog prostatitisa, prostatolita i drugih poremećaja. Širenje induracije na sjemene mjehuriće i lateralno fiksiranje žlijezde govore za lokalno uznapredovali rak. Digitorektalnim pregledom utvrđen rak prostate je u pravilu opsežan i u više od 50 posto slučajeva proširen izvan nje. Abnormalni nalazi zahtjevaju histološku provjeru, obično pomoću iglene biopsije vođene transrektalnim ultrazvukom (TRUS), koja se može izvršiti i vanbolnički, bez opće anestezije. Dijagnoza raka prostate potvrđuje se samo biopsijom.

Stadiji karcinoma prostate

Određivanje stadija bolesti prostate je neophodno zbog određivanja daljnjeg načina liječenja raka prostate. Postoje dva načina određivanja stadija raka prostate A-D ili I-IV stadij:
•    Stadij I ili A - rak prostate je neopipljiv digitorektalnim pregledom
•    Stadij II ili B - rak prostate je uznapredovao, no nije narastao izvan tkiva prostate
•    Stadij III ili C - rak prostate je narastao izvan tkiva prostate, najčešće u sjemene mjehuriće koji se nalaze            izvan i uz prostatu, ali nije metastazirao u okolne limfne čvorove
•    Stadij IV ili D - rak prostate je izvan prostate i metastazirao je u okolne limfne čvorove ili udaljene organe,          kosti, pluća.

Nova studija pokazala je da su muškarci kod kojih je prisutan specifičan protein u tkivu prostate izloženi većem riziku od razvoja raka prostate.

Prognoza i liječenje karcinoma prostate

Prognoza je za većinu bolesnika s rakom prostate, posebno kad je rak prostate lokaliziran ili regionalan, vrlo dobra. Stopa petogodišnjeg preživljavanja za muškarce kojim je rak prostate dijagnosticiran u navedenim stadijima iznosi 99 posto. Očekivano trajanje života starijih bolesnika se neznatno razlikuje od osoba iste dobi bez raka prostate. Vjerovatnoća izliječenja, čak i pri lokaliziranom procesu ovisi o agresivnosti i proširenosti tumora. Bez ranog liječenja bolesnici sa slabo diferenciranim rakom višeg stadija imaju lošiju prognozu. Terapija za rak prostate određuje se na osnovu PSA, stadiju i proširenosti tumora, dobi bolesnika, pratećim bolestima i očekivanom trajanju života.

Postoje više različitih terapija za liječenje karcinoma prostate koje uključuju:
•    pažljivo praćenje bolesnika, s primjenom terapije ukoliko je to potrebno
•    terapiju zračenjem
•    hormonsku terapiju
•    hirurško liječenje
•    krioterapiju
•    hemoterapiju
•    imunoterapiju

Najnovije