Hipokrat.ba

Zdravlje pacijenata

Komplementarna i alternativna medicina

Komplementarna (dopunska) i alternativna medicina nikad nisu bile popularnije. Gotovo 40% odraslih potvrđuje korištenje komplementarne i alternativne medicine, što se naziva i CAM kratko. Ljekari također propisuju CAM terapije, u kombinaciji s glavnim medicinskim terapijama (konvencionalna medicina), nazivajući to "integrativna medicina".

Komplementarna i alternativna medicina

Koji su primjeri CAM terapija?

Komplementarna medicina je grupa dijagnostičkih i terapijskih disciplina koje se koriste zajedno s konvencionalnom medicinom. Primjer komplementarne terapije je korištenje aromaterapije kao pomoć kod ublažavanja nelagode pacijenta nakon operacije.

Komplementarna medicina se razlikuje od alternativne medicine. Dok je komplementarna medicini se koristi zajedno s konvencionalne medicine, alternativna medicina je korištena umjesto konvencionalne medicine. Primjer alternativne terapije je kada se koristi posebna dijeta u liječenju raka, umjesto da se pacijent podvrgne kirurgiji, zračenju ili kemoterapiji, kako je preporučeno od strane ljekara.

Ono što se tačno smatra alternativnim lijekovima neprestano se mijenja, jer se ti lijekovi i tretmani podvrgavaju testiranju i ponekada prelaze u komplementarnu medicinu. Kako bi se osigurala dostupnost mnogih terapija, stručnjaci su klasificirali komplementarnu i alternativnu medicinu - CAM na:

  • Cijeli medicinski sistem
  • Medicina duševnog tijela
  • Biološki utemeljene prakse
  • Manipulativna i tjelesna praksa
  • Energetska medicina

Imajte na umu da razlike između terapija nisu uvijek jasne, a neki sistemi koriste tehnike iz više kategorija.

Cijeli medicinski sistem

Sistem nije samo jedna praksa ili lijek, poput masaže, već više praksi koje se fokusiraju na filozofiju, kao što je moć prirode ili prisutnost energije u našem tijelu. Primjeri cijelih medicinskih sistema uključuju:

  • Drevni sistemi iscjeljivanja. Ti su sistemi ozdravljenja pojavili se dugo prije konvencionalne zapadne medicine i uključuju ayurvedu iz Indije i tradicionalnu kinesku medicinu.
  • Homeopatija. Ovaj pristup koristi male doze tvari iz prirode, kako bi stimulirali tjelesni odgovor na samoiscjeljenje.
  • Naturopaty (prirodno). Ovaj se pristup fokusira se na neinvazivne tretmane koji pomažu tijelu da se samo liječi i koriste se različite prakse, kao što su masaža, akupunktura, biljni lijekovi, vježbe i savjetovanje o načinu života.

Medicina duševnog tijela

Tehnike medicine duševnog tijela jačaju komunikaciju između uma i tijela. CAM praktičari kažu da ova dva sistema moraju biti u skladu kako bi postali ili ostali zdravi. Primjeri tehnika povezivanja uma i tijela uključuju meditaciju, molitvu, opuštanje i terapije bavljenja umjetnosti.

Biološki utemeljene prakse

Primjeri uključuju dodatke prehrani i biljne lijekove. Ovi tretmani koriste sastojke koji se nalaze u prirodi. Primjeri biljaka uključuju ginseng, ginkgo i echinacea; primjeri drugih prehrambenih dodataka uključuju selen, glukozamin sulfat i SAMe. Bilje i dodaci mogu se uzimati kao čajevi, ulja, sirupi, prašci, tablete ili kapsule.

Manipulativna i tjelesna praksa

Ove metode koriste ljudski dodir za poboljšanje ili manipuliranje određenim dijelom tijela. Uključuju kiropraktiku i osteopatsku manipulaciju i masažu.

Energetska medicina

Neki CAM praktičari vjeruju da nevidljiva energija sila teče kroz naše tijelo, a kada se taj tok energije blokira ili je neuravnotežen, možemo postati bolesni. Različite tradicije ovu energiju nazivaju različitim imenima, kao što su chi, prana i životna sila. Cilj tih terapija je deblokiranje ili ponovno balansiranje snage energije. Energetske terapije uključuju qi gong, terapeutski dodir, reiki i magnetnu terapiju.

Zašto su neki ljekari sumnjičavi prema CAM-u?

Mnogi konvencionalni ljekari nisu se podučavali o CAM-u ili integrativnoj medicini, tako da se često osjećaju neugodno ako trebaju preporučiti ili riješiti neko zdravstveno stanje ovom metodom. Ljekari također imaju dobar razlog da budu oprezni kada su u pitanju neke CAM prakse. Konvencionalna medicina vrednuje terapije koje su dokazane kroz istraživanje i testiranje, kako bi bile sigurne i efikasne. Dok postoje naučni dokazi za neke CAM terapije, za mnoge tek treba uraditi istraživanja koja će dati odgovor na ključna pitanja.

Osim toga, neki CAM praktičari pretjerano tvrde da liječe određene bolesti i stanja tim terapijama, a neki čak traže od pacijenata odustajanje od liječenja konvencionalnim lijekovima. Iz tih razloga, mnogi ljekari su oprezni pri preporučivanju ovih terapija.

Zašto postoji malo dokaza o CAM-u?

Jedan od razloga za nedostatak istraživanja u alternativnim tretmanima je da su velike, pažljivo kontrolirane medicinske studije skupe. Istraživanja za konvencionalne terapije često financiraju velike farmaceutske kompanije, koje razvijaju i prodaju lijekove. Manje resursa je dostupno kako bi se podržale probne terapije CAM-a.

Razgovarajte sa svojim ljekarom o rizicima i prednostima bilo koje CAM terapije o kojoj razmišljate

Sarađujte sa svojim ljekarom kako biste se lakše odlučili o CAM tretmanima. Čak i ako vaš ljekar ne može preporučiti određenog terapeuta, može vam pomoći da razumijete moguće rizike i prednosti prije nego što pokušate isprobati određenu CAM praksu.

Posebno je važno uključiti ljekara ako ste trudni, imate li medicinske probleme ili uzimate lijekove na recept. Nemojte prestati niti mijenjati konvencionalnu terapiju, poput doze lijekova na recept, bez da prvo razgovarate s ljekarom. Konačno, svakako obavijestite ljekara o alternativnim terapijama koje upotrebljavate, uključujući biljne i prehrambene dodatke.

Najnovije