Hipokrat.ba

Kada se pojave grčevi u tijelu

Zašto imamo grčeve u mišićima?

Ako ste ikada imali jaku, iznenadnu i čudnu bol u mišićima, znači da ste imali grč. Grčevi se mogu dogoditi bilo gdje u tijelu u bilo koje vrijeme, čak i kada spavamo. Bez obzira na to koji mišić u tijelu je zahvaćen, iznutra se dešava isto: naši se mišići naglo stezaju kada to ne želimo. Nekoliko stvari može dovesti do grčeva, a neke stvari možemo učiniti da ih spriječimo.

Zašto imamo grčeve u mišićima?

Mogući uzrok: Nemamo dovoljno vode u tijelu

Kad smo zadnji put popili čašu vode? Grčevi mogu biti tjelesni način da nam organizam kaže da treba vodu. Drugi znakovi uključuju vrtoglavicu, glavobolju i zatvor. Zato uvijek trebamo imati vodu blizu sebe i piti tokom dana, pogotovo tokom toplog vremena.

Mogući uzrok: Visoke temperature

Naše tijelo gubi tekućine kada radimo ili vježbamo u toploj atmosferi i to može dovesti do toga da nam se pojave grčevi. To može biti dijelom jer mišići trebaju vodu, ali i zato što znojenjem izbacujemo važne minerale koji se zovu elektroliti (natrij, kalij i kalcij) koji pomažu ćelijama u našim mišićima da rade na način na koji trebaju.

Mogući uzrok: Lijekovi

Statini, koji se koriste za kontrolu kolesterola, i diuretici, koji pomažu tijelu da se riješi tekućine, samo su dva od lijekova koji mogu dovesti do grčeva kao nuspojava. Potrebno je razgovarati s ljekarom ako se imaju redovni grčevi ubrzo nakon što se počne uzimati novi lijek.

Mogući uzrok: Loša cirkulacija

Ako se grčevi pogoršaju kada se hoda, mišići možda nisu dovoljno opskrbljeni krvlju. To se može dogoditi kako starimo ili ako nismo dovoljno aktivni. Također može biti uzrokovano stanjem pod nazivom klaudikacija - kada arterije postanu uže nego što bi trebale biti i krv ne može lako proći. Potrebno je razgovarati s ljekarom ako se primijetiti takvo stanje.

Mogući uzrok: Mjesečni ciklus

Neke žene tokom mjesečnice često imaju grčeve. To se događa zato što žensko tijelo proizvodi određene hormone koji čine mišiće u maternici napetim. To pomaže da se izbaci krv i otpad, ali može uzrokovati i grčeve. Kontracepcijske tablete obično pomažu, ali treba razgovarati s ljekarom ako često se imaju jaki grčevi.

Mogući uzrok: Rast

Djeca često imaju grčeve kako rastu. To se ponekad naziva "rastućim bolovima", ali zapravo često su posljedica previše aktivnosti ili su djeca osjetljivija na bol. Grčevi se najčešće pojavljuju u nogama i mogu probuditi dijete iz zdravog sna. Može pomoći protezanje mišića ili stavljanje toplih obloga na području kratko. Ako bol potraje, potrebno je posjetiti ljekara.

Mogući uzrok: Vježbanje

Važno je ostati aktivan, ali ako smo pod veliki naporom, na koji naše tijelo nije naviklo, mišići se mogu početi grčiti. Umjesto toga treba postepeno pojačavati vježbanje i napor te držati se redovno vježbanja. Tada će se mišići postepeno naviknuti na napor i neće se grčiti tako lako. Treba voditi računa o pravilnom zagrijavanju prije početka svakog vježbanja, kao i uraditi istezanje prije i poslije.

Kako da se osjećamo bolje?

Grčevi obično prolaze sami od sebe relativno brzo, od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, ali možemo učiniti neke stvari da sami sebi olakšamo. Ako je grčeve pokrenula aktivnost, poput vježbanja, treba odmah prestati. Zatim lagano treba istegnuti ili masirati mišiće ili koristiti toplu oblogu ili vruću kupku kako bi doveli krv u to područje i opustili ga. Led i protuupalni lijekovi, poput ibuprofena, mogu pomoći kod bolova i oteklina.

Zašto istezanje pomaže?

Mišići su gomile vlakana koja brzo postaju manje ili veće kako pomičemo svoje tijelo da nešto radimo ili se krećemo. Kada redovno istežemo ta vlakna, oni lakše rade svoj posao, a to nam pomaže da se manje grčimo.

Zašto je prehrana važna?

Šareno voće i povrće imaju minerale koji se zovu elektroliti, a koji pomažu u održavanju mišića u dobroj formi i mogu nam pomoći da izbjegnemo grčeve. Zeleno lisnato povrće i banane su dobar izbori.

Kada treba se obratiti ljekaru?

Većina grčeva mišića nije ozbiljna, ali ako se često događaju i ne znamo šta ih uzrokuje - kao što je toplina ili jaka vježba – konsultirajte se  s ljekarom. Ponekad mogu biti znak bolesti, poput bolesti štitnjače, ciroze jetre ili otvrdnjavanja arterija.

Najnovije